Уникална пещ на 6600 години с врязана украса е една от новите находки на археологическия екип, продължаващ проучванията в древното тракийско селище Протоград край пазарджишкото село Юнаците. Настоящият археологически сезон е изключително успешен за проучването на селищната могила, отбелязват от Регионалния исторически музей.

Разкрити са останки от сграда с боядисани в червено стени, в която личат различни съоръжения и помещения. В нея, наред с многобройните фрагментирани съдове, е открит и антропоморфен златен амулет. До сградата има части от човешки скелети – череп и таз. 6600-годишната пещ е намерена в друга сграда.

Находки от това лято са многобройни - антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигурки, различни инструменти от кост, глина, камък и мед, украшения от средиземноморските раковини Spondylus и Dentalium. Те свидетелстват за изключително високото ниво на материалната и духовна култура на халколитното население в този район, както и за търговските му връзки с Егейското крайбрежие и със Североизточна България.