Консумацията на алкохол е свързана с опасността от развитието на седем типа рак, сред които на черния дроб, дебелото черво и гърдата. Резултатите от ново американско проучване показват, че пиенето дори само на една чаша бира или вино на ден може да повиши риска от злокачествено заболяване и на кожата, съобщават "Дейли експрес" и Дарик.
 
За целите на настоящото изследване авторите му от университета "Браун" в САЩ са анализирали данни от 13 проучвания, участниците в които са били наблюдавани в периоди до 30 години. Специалистите са установили, че употребата на какъвто и да е тип алкохол повишава риска от две форми на кожен рак - сквамозноклетъчен карцином и базално-клетъчен карцином.

Изследователите са открили, че консумацията на всеки десет грама алкохол дневно- еквивалент на малка чаша вино или половин халба бира, е свързана съответно с 11 процента по-висок риск от сквамозноклетъчен карцином и със седем процента по-висок риск от базално-клетъчен карцином.

Миналата година същият екип установи, че всекидневната консумация на чаша бяло вино е свързана с 13 процента по-висок риск от меланом - третия най-разпространен и най-смъртоносен рак на кожата.

Учените обясняват риска с химикалите, които се отделят при разграждането на алкохола в тялото.