Днес е 8 август - една дата, която ще остане завинаги в историята на тениса. Причината? Именно на нея през 1981 година се ражда един истински бог с ракета в ръка - Роджър Федерер, най-титулуваният и според мнозина най-великият тенисист на всички времена.

Маестрото вече е на 36 години, а куриозно или не, сякаш в момента играе най-добрия тенис в живота си. През тази седмица той ще участва на Мастърса в Монреал, а преди него има 31 победи и едва 2 загуби през 2017 година.

Много отписваха Федерер след постоянните контузии и болки през последните години и най-вече решението да не играе във втората половина на 2016 година. Той обаче сякаш върна календарите с поне 10 години назад и спечели пет титли през 2017, включително трофеите от Големия шлем на Аустрелиън Оупън и Уимбълдън, две Мастърс титли в Индиън Уелс и Маями, както и един от любимите му турнири - "Гери Вебер" в Хале.

ФедЕкс е абсолютен рекордьор по титли от Големия шлем при мъжете с 19. Той държи и рекорда за най-много седмици като №1 в света - 307, от които 237 последователни. Към момента швейцарецът е №3 в ранглистата и има всички шансове до края на годината отново да се изкачи на върха.

Федерер е един от осемте тенисисти с "кариерен Голям шлем" като има 8 титли от Уимбълдън, пет от Ю Ес Оупън, 5 от Аустрелиън Оупън и една от Ролан Гарос.

Играл е на финалите на всички 9 Мастърс турнири, има и 6 трофея от заключителния Мастърс на най-добрите. Брилянтният тенисист е и олимпийски шампион на двойки в тандем със Стан Вавринка, а има и сребро на сингъл.