Родопското село Гела отново е притегателен център за почитателите на родопската каба-гайда. Днес започва 15-то издание на националното гайдарско надсвирване. По традиция то се открива в първата събота на август, а в неделя прелива в традиционния Илинденски събор на Гела. Целта на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. И не случайно - от този край е един от най-известните ни гайдари – бай Дафо Трендафилов.

Конкурсната програма тази година е разделена в три възрастови групи. Младежите и децата до 14 години ще трябва да изпълнят произведение по избор в рамките на 5 минути. Следващата група до 20 години задължително трябва да представи бърза и бавна мелодия с продължителност от 6 минути. Третата възрастова група над 21 години също ще се състезава с бавна и бърза мелодия до 7 минути.

На гйдарското надсвирване в Гела ежегодно се събират повече от 100 гайдари и гайдарски групи, включително от далечна Япония и дори Австралия. Досега най-малкият участник в състезанието е бил на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.

От над 100 години насам местните се събират на поляните край параклиса „Св. Илия“, а във всяка къща в селото за празника се върти чеверме.

Посетителите на гайдарското надсвирване в Гела варират от 8000 до 13000 на година.