За трета поредна година полски ученици от подготвителната школа по рисуване към Академията за изкуства в Познан, Полша рисуват близо месец световно известни личности и местни хора, които си дават среща по дуварите и стените на къщите в Старо Железаре. 

Причудливите рисунки могат да се видят по време на мужданордния фестивал за стенна живопис, който се открива в селото на 29 юли. Темата тази година е „Отворено село/Селският авангард“, а препратката с авангардното изкуство не е случайна – през 2017 година се отбелязват 100 години от Октомврийската революция, 100 години ангардно полско изкуство, както и 10 години от първата манифестация на авангардистите.

Основен двигател са художниците и кураторите Катаржина и Венци Пирянковни. Проектът съчетава в себе си различни аспекти и е подкрепен от фондация „Пловдив 2019“.

Подкрепата от страна на „Пловдив 2019“ дойде много естествено, тъй като още преди няколко години фондацията започна да работи по проект резиденция „Баба“. Доста активно работим с читалищата от Пловдив и региона. Съвсем естествено се случи и това да работим заедно с Катаржина и Венци Пирянкова. Тази година включваме във фестивала журналистически тур, заяви Ренета Георгиева, експерт „Проекти и събития“ към Фондация „Пловдив 2019“.

 Това издание на проекта, превръщащо Старо Железаре в едно от най-колоритните села на Балканите и се подкрепя още от кмета на Познан – Ясек Ясовиак, Института по Славянска филология „Адам Мицкевич“ в Познан и Полски културен институт в София.