Венецуелският президент Николас Мадуро настоя в понеделник правителствата на САЩ, Мексико и Колумбия да представят обяснения във връзка с предполагаемата им замесеност в заговор за неговото сваляне, подготвян според държавния лидер от ЦРУ, предаде Франс прес.

"Искам президентът (Доналд) Тръмп да разясни нахалните, интервенционистки думи на директора на ЦРУ, който се смята за световно правителство", заяви Мадуро по време на военна церемония, предаде БТА.

Той обвини шефа на ЦРУ Майк Помпео, съобщил по думите на Мадуро, че Вашингтон "работи в пряко сътрудничество с мексиканското правителство и с колумбийското правителство за сваляне на правителството на Венецуела".

Венецуелският външен министър Самуел Монкада публикува в Туитър изявления, направени според него от Помпео по време на интервю в рамките на форум за сигурността в Аспен, Колорадо, на 20 юли.

"Преди две седмици бях в Богота и в Мексико и повдигнах точно тази тема (за политическки преход във Венецуела, бел. АФП) в опит да им помогна да схванат какво биха могли да направят, за да получат по-добри резултати в този кът от света", заявил шефът на ЦРУ според документ, цитиран от Монкада на испански език.

"Настоявам мексиканското правителство и колумбийското правителство да разяснят тези изявления на директора на ЦРУ и да предприемат политически и дипломатически санкции, достойни за това нахалство", каза Мадуро.

Венецуела навлиза в решаваща седмица - опозицията лансира все повече инициативи с цел да блокира насроченото за 30 юли свикване на Конституционно събрание по искане на президента Мадуро.

"В неделя, независимо дали вали, дали гърми или падат светкавици, Конституционното събрание идва по волята на народа", изтъкна президентът социалист, който обвинява САЩ, че финансират протестите срещу неговото правителство с искане за оставката му. От началото им преди близо 4 месеца са убити вече 103 души, хиляди са ранени, а стотици - арестувани, добавя АФП.