Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани обсъдиха днес в Доха дипломатическата криза в Персийския залив, съобщи катарският в. "Ар Рая", цитиран от ТАСС.

Турският лидер и емирът на Катар обсъдиха кризата в отношенията между Катар и съседните арабски държави, както и ситуацията в близкоизточния регион, уточнява "Ар Рая".

Разговорите, състояли се при закрити врата, са продължили над два часа и половина. След двустранните преговори е имало консултации в разширен състав с участието на турски и катарски министри.

Ердоган пристигна днес в Катар от Кувейт. Преди това той бе на посещение в Саудитска Арабия. Катар е последната спирка от двудневната обиколка на Ердоган, целяща създаването на диалог между страните в Персийския залив във връзка с кризата с Катар.

При пристигането си на международното летище в Доха Ердоган бе посрещнат лично от емира на Катар, отбелязва ТАСС.

По-рано днес говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че Турция подкрепя инициативите на Кувейт за разрешаване на кризата, информира турската телевизия "Хабертюрк".

В рамките на обиколката в страните от Персийския залив нашият уважаем президент изрази подкрепата си за усилията и инициативите на Кувейт за скорошното разрешаване на кризата в региона, каза той.

Ердоган смята, че е необходимо да се опитваме да постигнем решение на проблема само чрез преговори и диалог, посочи Калън.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекратиха връзките си с Катар на 5 юни, обвинявайки го, че финансира терористични групировки. (БТА)