"Допуснах големи грешки, но най-лошото е зад нас", заявява гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за британския в. "Гардиън", цитирано от изданието "Прото тема".

Сега можем със сигурност да кажем, че икономиката на Гърция върви нагоре. Лека-полека това, за което никой не вярваше, че би могло да се случи, ще се случи, ще извадим Гърция от кризата и в крайна сметка това ще бъде оценено, смята Ципрас.

"Гардиън" припомня, че са изминали две години и половина, откакто Ципрас е поел властта в Гърция. "Зад нас е останало най-лошото", казва Ципрас.

Това е един невероятен лидер от началото на голямата гръцка дългова драма. Бивш комунист и активист, той вече е най-дълго управлявалият премиер от момента, в който започна икономическата криза в Гърция, посочва авторът.

Той изтъква, че Ципрас е обещал да игнорира критиците си и да изведе страната от най-дългата й криза, но от две лета насам гръцкият премиер има друга нагласа. Едва на 42 години, неговата отговорност и реалностите от управлението му си казват тежката дума, пише БТА.

"Когато влязох в премиерския кабинет, нямах никакъв опит или чувството колко големи са били ежедневните трудности. Мисля, че сега имам една много различна представа от тази в началото."

"Допуснах грешки, големи грешки", казва Ципрас и допълва, че най-голямата е била, когато е трябвало да избира хора на ключови постове в своя кабинет.

"Гардиън" пояснява, че Ципрас се е въздържал да говори за алтернативния план за излизане на Гърция от еврозоната, предложен му от неговия бивш финансов министър Янис Варуфакис, като казал, че този план е бил "неясен и не си заслужава да се говори за него".

Британският вестник се спира и на неестественото съжителство между леви и крайнодесни в превизвикалата остри критики управляваща коалиция, като смята, че политическото оцеляване и властта са основна грижа на партията СИРИЗА, макар според автора гръцката икономика да е все още далеч от това да излезе от тунела.

Ципрас заявява пред "Гардиън", че до изборите през септември 2019 г., когато изтича неговият мандат, ще успее да реализира поставените цели и да извади Гърция от блатото, в което, както се изразява, са я "вкарали онези, които са я разграбили".