Собственик на бизнес, който притежава няколко барове и ресторанти на остров Патмос пребил данъчен инспектор, посетил острова, за да извършва ревизии, като част от усилията за ограничаване на укриването на данъци в туристическите райони. Според свидетели,  група от одитори от данъчната агенция (AADE) пристигнала на пристанището Патмос в събота за случайни проверки на фирми, пише "Български новини".

Един мъж се приближи до тях и ги попита дали те са данъчни одитори. Един от одиторите отговори, че са те. Тогава мъжът започна да го удря по главата. Очевидци разказват, че полицейското управление е в непосредствена близост до мястото, където инцидентът се е случил и че полицейските служители са видели какво се е случило. Въпреки това, те не се намесили. Когато одиторите AADE поискали полицията да арестува мъжа, те заявили, че инцидентът се е случил в юрисдикцията на пристанищните власти.

Агентите AADE отишли в офисите на пристанищните власти да докладват побоя, но, отново, получили отказ за намеса. Накрая се обърнали към директорът на агенцията Йоргос Ритсилис, които от своя страна се свързва с министърът на доставките Панайотис Курумблис и заместник-министър за защита на гражданите Никос Тоскас. Двамата министри се намесили и местните власти получили нареждане да арестува бизнесмен. Мъжът е бил отведен в ареста. Според местни източници, мъжът е имал и психични проблеми.