Турският премиер Бинали Йълдъръм днес отхвърли критики на германските власти, които според него целят да предизвикат колебания сред инвеститорите, като добави, че Турция е толкова сигурна, колкото и Германия, предаде "Ройтерс".

Коментарите на Йълдъръм пред журналисти след петъчната молитва идват, след като Берлин предупреди гражданите си, че пътуването и работата в Турция носят рискове за сигурността.

Турският премиер каза, че Турция иска Германия да вземе мерки срещу бойците от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и мрежата на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турското правителство обвинява за осуетения опит за преврат преди година.

В същото време Берлин протестира заради отрязания достъп до базата "Инджирлик" и заради задържането на голям брой германски граждани за предполагаеми връзки с Гюлен. От бундесрепубликата намекнаха, че потокът на туристи и инвестиции в южната ни съседка може да секне.

Същевременно "Ройтерс" съобщи, че Анкара е представила на германските власти списък с над 680 компании, заподозрени, че подкрепят тероризма.

Агенцията се позовава на източник от службите за сигурност.

Бройката е близо 10 пъти по-голяма от първоначално съобщената от германски медии.