Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Качмарчик М., на 47 г., гражданин на Нидерландия, и Даниела Г., на 26 г., за това, че на 28 ноември 2016 г., на ГКПП-Дунав мост-град Русе, като извършители и в съучастие, без надлежно разрешително, пренесли през границата на страната високорискови наркотични вещества, както и за това, че от 28 ноември 2016 г. до 1 декември 2016 г. в гр. Русе, гр. Кубрат, гр. Бургас и в гр. Пловдив, като извършители и в съучастие държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – кокаин и екстази на обща стойност 126 777 лева

На 27 ноември 2016 г.  Качмарчик М. бил в град в Нидерландия, където натоварил лек автомобил, марка „БМВ-6“ на микробус с платформа, шофиран от български гражданин. Колата трябвало да бъде доставена на адрес в България. По делото е установено, че горепосочените наркотични вещества били укрити в технологични кухини под предния капак на колата в черен сак и два пакета. Шофьорът на платформата не е бил запознат, че в автомобила транспортира наркотични вещества, нито е проверявал за наличието на такива. По указание на Даниела Г. той трябвало да закара колата до гр. Пловдив. След като влязъл в България, през ГКПП-Дунав мост, водачът отишъл с автомобила първоначално до гр. Кубрат, след това  до гр. Бургас и на 1 декември 2016 г. го предал на двамата обвиняеми в гр. Пловдив. На същата дата те били задържани от органите на МВР. При извършени претърсвания в автомобила и апартамента, където двамата обвиняеми живели, били иззети наркотичните вещества – екстази и кокаин. Двамата обвиняеми са с взета от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“.  

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда и обвинителен акт спрямо Борис Г., на 27 г., и Димитър К., на 29 г., за това, че като извършители и в съучастие, без надлежно разрешително държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества -  12,235 кг. марихуана на обща стойност 73 410 лева.

По делото е установено, че двамата обвиняеми отглеждали марихуаната в оранжерия в двор на къща в с. Леново, обл. Пловдив. В нея били поставили вентилатори, препарати, бидони с течност, необходима за растенията. Обвиняемите отглеждали марихуаната до края на септември 2016 г., когато я обрали, разпръснали да изсъхне, след което я завързали на снопове. При акция на служители на ОД на МВР-Пловдив на 20 декември 2016 г. в имота било извършено претърсван и  били иззети наркотичните вещества и пособия за тяхното отглеждане. Спрямо Димитър К. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо Борис Г. мярка за неотклонение „парична гаранция“.