Апелативен съд – Пловдив увеличи наказанието на Любомир Трайков, определено с присъда на Окръжния съд, от четири на шест години лишаване от свобода за причинената катастрофа на 18 ноември 2016 г. на бул. „Руски“ в Пловдив.Според второинстанционния съд наказанието, което подсъдимият следва да изтърпи, е девет години лишаване от свобода, но тъй като по делото е проведено съкратено съдебно следствие, по закон санкцията задължително се намаля с една трета.

Припомняме, че на 6 юли Любомир Трайков обажалваше своята присъда, но вместо да постигне намаляне стана точно обратното.

В мотивите на Апелативния съд е посочено, че наказанието трябва да бъде увеличено поради високата скорост, с която подсъдимият Любомир Трайков е управлявал автомобил „Ауди А7“ – 99 километра в час, която значително надвишава разрешената за движение в градски условия, установената концентрация на алкохол в кръвта – 0,8 промила, и това, че в резултат на пътния инцидент е причинена смъртта на три лица и е било застрашено здравето на още един пътник. Отчетено е и поведението на водача на автомобила, в който са пътували пострадалите.

Апелативният съд увеличи и наказанието, с което подсъдимият е лишен от право да управлява МПС, от шест на седем години.

Решението не е влязло в сила и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

През месец март 2017 г. Любомир Трайков беше признат за виновен от Окръжен съд – Пловдив, понеже на 18.11.2016 г. около 1.18 часа в гр. Пловдив на кръстовището на бул. „Руски“ и ул. „Ген. Д. Николаев“ при управлението на МПС – лек автомобил „Ауди А7“ в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта от 0,8 промила е нарушил правилата за движение, а именно чл. 21 ал.1 от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – А.Л., В.С. и П.К., като смъртта на П. К. е настъпила на дата 26.11.2016 г..

Делото бе разгледано по реда на съкратено съдебно следствие - глава ХХVII, чл. 371, ал. 2 от НПК, след като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства по тези факти.