Ние всички знаем за връзката между парите, политиката и т.н. журналистика, но мащабите на преливане на ( десетки) милиони евро в медиен и политически проект, какъвто е случаят с употребения за целта “журналист” Бареков, надхвърлят скромното ми  ( в това отношение) въображение . Вложените от рухнаталата по-късно банка КТБ цели 25 милиона  впечатляват както с обема на “инвестицията”, така и най-вече с факта, че са платени на един очевидно кух откъм възможности  субект, какъвто е въпросният “журналист”. https://kafeneto.wordpress.com/2017/07/21/близо-30-млн-лв-от-ктб-са-отишли-при-барек/

Би трябвало да оставя личната си забележка за финал, но на читателите, които ще ме заподозрат, че “завиждам” на Бареков за прилапаните милиони, бързам да отговоря: за такава лакомия не е нужен никакав талант, а непукизъм, цинизъм, безпринципност и нахалство в неограничени количества. Както и голяма доза глупост от страна на вложителите в един палячо, (чието единствено “достойнство” е наглостта и самохвалството) – нещо, което косвено призна един от адвокатите на банкера Цветан Василев тази сутрин в телевизонно интервю.

Държа да кажа, че също съм получавал оферти за големи пари – най-вече за участие в реалити формати по телевизиите, в които на “звездите” се плащат баснословни като за българските стандарти суми – сумарно стотици хиляди, ако се бях съгласил на две-три от предложенията. С изключение на “Сървайвър” съм бил канен за всички останали формати – от “Випбрадър”, през “Къртицата”, до “Фермата”, но съм преценил, че честта и достойнството са ми по-важни от забогатяването по такъв унизителен начин.

Отбелязвал съм също по този повод, че се отказах от заплатата си в БТВ заради презрението си към симбиозата между моето телевизонно началство с управник като Първанов – пропуснатите в този смисъл ползи, изчислени за повече от 10 години, са също за стотици хиляди. А за “намеците” да “си срещнем интересите”, които ми бяха направени от името на най-виден представител на ядреното лоби например ( срещу неизвестно каква, но предпогалаемо “неустоима” сума), да не говоря…

Легендарното раздаване на куфарчета с пари на избрани другари и другарки в зората на зараждащото се пазарно стопанство у нас беше толкова настойчиво, направо яростно профанизирано от заинтересованите да се заметат следите, че днес сме претръпнали към този забравен казус. “Оказва” се обаче, че Бареков е бил снабдяван в брой с цели сакове със стотици хиляди евро, пренасяни месец след месец от шофьора му. И това не е градска легенда, а доказан документално факт.

В този документален филм за мафията, който гледаме безпомощно от толкова години, класическа сюжетна линия е как се купуват политици и журналисти. КОЙ ли не се облажи! Повечето от напазаруваните в екипа на Бареков журналисти се обърнаха после срещу него по същия начин, по който той заръфа ръката на благодетеля си. Някои скочиха по-рано от лодката на позора ( да изреждам ли имена на такива, някои от които ме ругаха в ефира на купената от КТБ телевизия именно заради мои реплики за грозните пари, които взимат). Други се присетиха да се възмущават чак след като парите за тяхното мълчание и послушание свършиха.

Ами политиците, като Нешка Робева, Ангел Джамбазки, Емил Кошлуков, “шистовият бунтар “ Ангел Славчев-Че и т.н. , които също похапнаха от Барековата попара?

Да, не става дума за обогатяване само на един отделно взет наглец, който толкова години се представяше за журналист, а за всички останали, които се правеха, че не забелязват колко е елеменатрен, освен в едно: в усвояването на милиони от “спонсор” с доказано лош вкус, въобразил си, че една бухалка, прескочила от пловдивските кръчми на екрана на най—гледаната телевизия, може да изгради стойностен политически проект. Онези, които му приставаха с физиномиите и имената си са всъщност най-позорната част от този мафиотски филм ( с цялото си нахалство Бареков дори и моя милост се опита да “съблазни” след като ликуваше по повод отстраняването ми от БТВ, явно не можейки да повярва, че не съм за продан също).

Иначе Бареков, след като изтимарил банката с десетки милиони, сега е в Тимор и не желаел да го занимават с разни дреболии, като описаните по-горе. Източената банка и Източен Тимор се наслагват някак си на етимологично ниво като продължение на един абсурд, превърнал се в реалност в резултат на всеобщата търпимост към явните измами в България. Защото едно е да скандираш “долу мафията”, друго е да назовеш имената на онези, които играят по нейните правила.

Share on Facebook