Пентагонът изрази гласно притесненията си към Турция, след като държавната информационна агенция на държавата съюзник на НАТО публикува локациите на 10 военни поста на американците в Северна Сирия. 

Преди дни Анадолската агенция публикува свое проучване, в което се описва местонахождението на американските военни съоръжения и в някои случаи дори броя на специалните оперативни сили, работещи там. 

Така, например, агенцията издаде, че един от постовете се намира в град Айн Иса, на 50 км от Ракка и там се помещават 200 американски и 75 френски военни. 

В материала си медията подчертава още, че базите - две летища и осем военни форпоста - се използват, за да подкрепят Кюрдската демократическа партия (PYD) и нейното въоръжено крило - кюрдските Отряди за народна защита (YPG). 

В тази връзка днес говорителят на Пентагона майор Ейдриън Ракайн-Галоуей заяви, че „разпространението на чувствителна военна информация” излага коалиционните сили на ненужен риск и има потенциала да провали предприетите операции срещу „Ислямска държава”. 

„Ние представихме тези свои опасения на правителството на Турция”, изтъкна Ракайн-Галоуей. Основавайки се на причини, свързани със сигурността, Пентагонът отказа да потвърди точността на информацията и локациите на военните бази, но обяви, че разследва кои са лицата, стоящи зад статията.