Заплахи за саморазправа и за убийство и закани за съдебни дела – до това доведе смъртта на домашно куче в Ямбол, съобщи bTV. Тригодишното животно, порода алабай, умира за два дни. Собствениците подозират, че причината е храна, подхвърлена в двора им от техен съсед. 

Мъжът е записан от охранителната камера. Според Гроздан Гроздев – собственика на кучето, то е отровено с хляб, накиснат с концентриран антифриз. Мъжът намерил хляба и го прибрал във фризера, но той така и не замръзнал. След смъртта на кучето си, Гроздев пуска в социалната мрежа снимка на предполагаемият отровител – съседа Пламен Пенев. 

Следват множество коментари и призиви за саморазправа. Заради публикацията в социалните мрежи Пенев се страхува за живота си. Признава, че е хранил кучето, но отрича да го е отровил и твърди, че ще подаде жалба в полицията.

„Той (Гроздев, бел. ред.) ме изтипосва все едно съм най-жестокият човек на света“, казва Пенев.

„Обвиняват ни, направо сме се видели в чудо. Разтреперани сме. Обиди, заплахи...“, казва съпругата на Пенев – Димитрина, като посочва, че са заплашвали и детето им. 

В квартала обаче твърдят, че Пламен Пенев е агресивен към животните и го обвиняват в убийството на бездомни кучета. Мъжът обаче отрича и тези обвинения. 

Гроздан Гроздев иска съседът му да бъде съден, като казва, че „този психопат утре ще отрови някой човек“. 

Очакват се резултатите от токсикологичния анализ на кучето.

Средноазиатската овчарка или т.нар. "Алабай" е мощно куче, достигащо до 80 килограма тегло и 70 см височина. Породата е селектирана на огромната територия, простираща се от Каспийско море до Китай и от Южен Урал до Афганистан. Кучетата се използват за охрана, но и за кучешки боеве.