Преди дни от Бургас се появи новината, че малката Димана си е счупило ръката, а от болницата, където лекували детето поискали на родителите му 125 лева, за да го гипсират.

Днес семейството реши да говори пред камерите на сутрешния блок на Нова телевизия. Заедно с тях бе и зам.-шефката на РЗИ-Бургас.

Родителите обясниха, че са обиколили две болници преди да намерят къде да се погрижат за детенцето им.

Д-р Вергиния Цанова – зам.-началник на РЗИ Бургас обаче ги втрещи с изказването си: „Това не е спешен случай. Можело е да изчакате до сутринта и да си идете при личния лекар“.
 
„Детето не е имала направление и затова се е наложило да се плати тази сума. Можеше да идете само за консултация. Лекарите ще ви кажат какво да правите – да си сложите лед, да държите ръката на студено и на сутринта да си отидете при личния лекар, който да ви даде направление и вече да си минете по каналния ред, където няма да плащате“, уточни д-р Вергиния.

„Важното е сега, че детето е добре. Важно и е всички пациенти да знаят работното време на лекарите си и да се съобразяват с това. Имаме сериозен кадрови дефицит“, опита се да се оправдае д-р Вергиния.
 
Все пак зам.-шефката на РЗИ-Бургас уточни, че счупената ръка на малко момиченце не е спешен случай, но такъв в счупена тазобедрена шийка.