След паметника "1300 години България“ да бъде премахната и статуята на Света София от центъра на столицата. За това настояват потребители в няколко групи във Фейсбук, според които монументът символизира смърт, а изработената от Георги Чапкънов фигура всъщност представлява древен женски демон на проституцията, пише "Телеграф“.

"Този паметник няма място в центъра на столицата, той не може да олицетворява света София – в него няма нито един християнски символ“, обясни един от инициаторите на идеята за премахването на статуята.

"Какво е посланието на символите? Жена, облечена в траурно черно, държаща погребален, преклонен в престъпно ниско положение венец в една ръка, а в другата – монети, с които се закриват очите на мъртвите, с кукумявка (данайска сова) – птицата на смъртта в българската народна митология, а върху лицето ѝ – златна погребална маска, с кухи очни ябълки като на шумерското божество Лилит – нощен женски демон, покровител на проституцията в Месопотамия и фалос прозиращ през ефирната материя! Това е статуя на Смъртта!“, гласи публикация в една от групите в социалната мрежа, завършваща с въпрос към потребителите - "Да се махне ли „това“ от центъра на столицата ни?“.

"За мен тази статуя е проклятие над София и българския народ, мерзост пред Бога, явно богоотстъпничество и велика дързост!“, коментира пък в друг пост потребителка във Фейсбук.

Официално в общината никога не е постъпвало искане за премахване на паметника на света София, обясниха от кметството. Този въпрос не е поставян на вниманието на общинския съвет.

Проектите на няколко други паметници в София пък в момента са замразени. Сред тях е и този на цар Борис I, който трябваше да бъде разположен до катедралния храм "Св. Александър Невски“ и да представлява цяла композиция, подобна на тази на Паметника на Цар Освободител. Засега обаче инициативата е в застой. Тя може да бъде подета отново през септември, обясни инициаторът ѝ Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет“. През септември той ще открие и паметник на цар Симеон Велики в двора на частно училище в софийското село Иваняне. Статуята е висока 4,5 метра и ще се вижда от магистрала "Люлин“.

Паметник на народния цар Ивайло пък ще се извисява във Велико Търново. Той все още е на фаза идеен проект, като е ясно само, че ще бъде в цял ръст и ще изглежда доста внушително. По времето на социализма е имало обявени цели три национални конкурса за този паметник. Той трябвало да бъде открит през 1977 г. за честванията на 700- годишнината от въстанието на селския цар, но по различни причини идеята така и не се реализирала.