Фактът, че Атака” оглавява класацията на най-антизападните и антиевропейските партии в Европа (  според доклад на Европейския съвет по външни отношения ,  озаглавен “Русия, антизападна идеология и партиите в Европа”), е само част от основанията  за някои от нас да се поздравим, че вече не сме някакви солови български “екстермисти”, които понякога канят за цвят да кажат в нашенските телевизии по няколко думи срещу проруското статукво в България, управлявана от една “умерено прозападна партия” в коалиция с “най-антизападната и най-антиевропейската” партия на континента.

Намериха се  най-после международни оценители с институционала тежест ( след като в България такива не се “намират”) на ситуацията на сравнителна основа, които да потвърдят, че България е най-голямата жертва на руската хибридна война с цели 5 антизападни партии сред водещите по този показател 30 европейски партии и организации.

Направо е удивително, че авторите на доклада буквално повтарят многократно написаната в ivo.bg констатация, че политическото разделение на българите ( и не само) не минава по традиционния вододел ляво-дясно, а по ръба на …още по -дълбоката традиция на противопоставянето на проруските и прозападните настроения. Обективността на този подход в установяването на това разделение личи и от факта, че заявяващи се като леви и като десни партии попадат заедно в графата на “умерено прозападните” ( като ГЕРБ – в компанията на много леви формации) или от обстоятелството, че леви и откровено фашизоидни организации са в проруския клуб. http://clubz.bg/56289-ataka_e_naj_antizapadnata_partiq_v_es_bsp_i_patriotite_v_top_20

Както се вижда от самото заглавие на доклада, става дума за “антизападна идеология” – нещото, което обединява предимно проруски политически субекти в Европа.

Няма да се самоцитирам колко пъти съм твърдял това в задочния си спор с мнозина и най-вече в задочен сблъсък с мълчанието на медии, коментатори и политици, които се правят, че не разбират или не знаят за какво става дума в България. Ще кажа само, че отсега нататък преставам да пиша и говоря по темата от (само) от свое име: явно в Брюксел най-сетне прозряха истината. Приятно е да престана да бъда “откривател”.

Вече ще мога най-легитимно да употребявам институционализирани определния за “Атака” като “най-антизападната и антиевропейската”, а за мимикриращата като дясна и проевропейска ГЕРБ- като “умерено прозападна”, т.е. партия, която не отговаря на катогоричната заявка в собственото си название като проевропейска.

Накрая да задам отново риторичния въпрос: кой е виновен повече за това състояние на нещата в България – руският мерак публично да ни контролират  от Москва чрез своите подставени лица в българската политика или онзи, който обслужва тайно този мерак с мълчанието и бездействието си срещу руската хибридна война в качеството си на основен играч на политическия стадион у нас през последните 10 години?

Българските медии биха могли много лесно да проверят кое от двете е по-вярно. Трябва само да попитат поне веднъж Борисов да потвърди или да отрече информацията, че ( в качеството си опозиционен политик през агуст-септември 2014 г.) е наредил на служебния премиер Близнашки да премахне от публикувания предварителен план на министреството на отбраната “Визия 2020” констатацията на експертите, че Русия води хибридна война срещу България. Колкото и да е гъвкав в реакцията си на неудобните въпроси, доколкото му ги задават изобщо, Борисов няма как да крие вечно истината. Той знае, че има свидетели на намесата му в полза на руския интерес, които могат да  го уличат в лъжа, ако отрече.

 

Апропо, след като в Брюксел вече разбират какъв е проблемът, би било логично да стигнат до извода, че трябва да настъпи обединение на прозападните сили пред проруския юмрук. Цепенето на социалисти, консерватори, либерали и т.н. в самия Европарламент е архаизъм. Но чак такава революционна промяна в разбиването на приспивното статукво в ЕС, удобно на дремещите като изтърбушено кресло, заело формата на привикналото в тази поза тяло, не се очертава на хоризонта.

Share on Facebook