Видеозапис на трагичния инцидент, в който 85-годишен колездач загуби живота си на ул. "Авксентий Велешки", е дал светлина какво точно се случило миналия четвъртък до бар "Морадо", предаде репортер на Glas.bg. Това стана ясно в залата на Окръжен съд Пловдив, където се гледа мярката на Тодор Неделчев. Искането на прокуратурата е да бъде наложена най-тежката мярка на обвиняемия - "Задържане под стража".

В началото на заседанието адвокатът на Неделчев поиска делото да се гледа при закрити врата, като се мотивира, че следствието все още продължава.Същото бе желанието и на обвиняемия. Прокуратурата от своя страна изказа несъгласието си с това искане. Съдът все пак не уважи молбата на Неделчев и защитничката му Цветанка Ботева и делото продължи на открито.

Пред съда Неделчев изтъкна, че има две компании и работи в тях. Обвиняемият допълни още, че не знаел досега защо е обвинен и защо е в залата.

Прокурор Пелтеков поиска налагането на най-тежката мярка - "Задържане под стража". Имало обосновано предположение, че той е извършил това, в което е обвинен. Нямало опасност да се укрие, но имало такава да извърши ниво престъпление, посочи прокурорът. Обвинителят допълни, че той до момента има издадени над 30 санкции за нарушения на пътя. Имало и видеозапис от охранителна камера. От него се вижда как пострадалият Петър спира на улица "Велико Търново", пропуска автомобил отляво, оглежда се и пресича. Тогава е ударен от колата на Неделчев. "Липсва всякакъв спирачен път", натърти Пелтеков.

Според адвокат Ботева, искането на прокуратурата и изобщо задържането на Неделчев, били незаконосъобразни. Изискуемите затова причини не били на лице. "Той е останал на място, не е напуснал, опитал се е да помогне въпреки шока от станалото", посочи Ботева. Защитничката на Неделчев поиска да бъде наложена мярка "Домашен арест". "Съжалявам и се извинявам на роднините", промълви Неделчев.

Неделчев изрази несъгласието си с биографията си, дадена му от прокурора. "Тази мярка е тежка за мен, имам две предприятия, грижа се за 38 работници. Лято е, ваканция, няма да мога да виждам децата си". Той поиска "Парична гаранция" или "Домашен арест".

 

Припомняме, че Тодор Неделчев блъсна с джипа си и уби на място 85-годишен велосипедист. Смъртоносният инцидент стана около 11,30 часа на кръстовището на улица "Авксентий Велешки" с ул." Велико Търново", в  близост до Народна библиотека “Иван Вазов“ в града.

Предвидено от закона наказание за престъплението, в което Неделчев е обвинен, е лишаване от свобода от две до шест години.

 

Решението за мярката на обвиняемия ще бъде ясно след 30 минути.

 

Очаквайте подробности!