"Това е Алекс. От Русе. На 18 години. Пребит от криминално проявен циганин, защото не му дал цигара. Алекс почина. Разкажете ми нещо за интеграцията. За толерантността. За "либерализма". За "хуманизма". За БХК и цялата соросоидна циганозащитна банда. А аз ще ви разкажа как се използва въже", написа евродепутатът Ангел Джамбазки в личния си профил във "Фейсбук".  Постът му предизвика скандали за и против циганите. Разгоря се дискусия защо престъпността сред малцинственото население продължава да расте.

"Държавата има огромен цигански проблем и ако се правим, че не го виждаме, тези случаи ще стават все повече и повече", обяви Джамбазки по повод смъртта на 18-годишния Алекс, след като беше пребит от циганска банда. Свързахме се с Ангел Джабазки по повод гневните му реакции от последните дни и да чуем неговата гледна точка за "цигансккия проблем на държавата".

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Навлякохте си много негативи заради поста във "Фейсбук", г-н Джамбазки? Обвиниха ви в расизъм...

- Това няма да ме трогне особено. Разпадът на държавността, снизходителното отношение, липсата на строгост на закона и фалшивата политическа коректност доведоха до това разпасване на циганската престъпност. На никого в държавата не му се занимава. Не може убийци да се разхождат на свобода. Няма никаква логика. Нещо не е наред в държавата. 

- Защо стигнахме до това положение? Какво всъщност не е наред?

- Повече от 30 г. се говори за интеграция, а се прави дезинтеграция. Неправителствени организации лъжеха и фалшиво се правеха на защитници на правата на циганите. Но не това е всъщност проблемът. Основната му част е, че на тези общности им хрумна, че могат да бъдат над закона. Качете се в градския транспорт и вижте какво се случва. Цигани се возят без билет и контрольорът вместо да ги глоби, ги подминава мълчаливо. Това е метафората на това, което се случва в обществото ни. Подминават се мълчаливо проблемите. И аз не говоря общо за циганите. Опитват се да ме изкарат расист. Говоря за циганите престъпници. Законът трябва да влезе в гетото и тези, които го нарушават, да си понесат отговорност. Да им се повдигнат обвинения и да им се издадат присъди. Да ходят да чукат камъни, за да разберат какви престъпления са извършили. В момента и прокурори, и съдии спят.

- Кметът на Бяла, който се оказа роднина на починалия Алекс, каза, че в града няма етническо напрежение. Може и така да е. Но е факт смъртта на младото момче. Можем ли да приемем думите на кмета като част от страха, който съществува в българското общество от ромската престъпност?

- Това е част от страха. Давам и друг пример. Обаждат ми се много хора да ми се оплакват - роми се самонастанили, силно слушали музика, безчинствали... Когато им поискам имената и адресите, те изведнъж се сепват и ми казват, че в цяла България е така. Не смеят да се представят. На битово ниво се е настанил страхът. Това е страх от вендета. В Асеновград какво стана - изведнъж всички скочиха с брадви. С брадви се убива, не се оре нива. В тамошното гето има обвиняем за радикален ислям. Нужни са промени в Наказателния кодекс така, че хората да могат да носят оръжие за самоотбрана.

- Точно там е проблемът всъщност. Няма ли опасност нашите ромски гета в един момент да гръмнат като имигрантските гета в Европа заради радикализирането на местното население?

- Може. Те са бомба със закъснител. Ако продължаваме да се правим, че не виждаме, ще се окажем пред сериозен проблем. В Южна България е най-характерното делене по религия. Не случайно се появиха проблемите в Пазарджик, Асеновград, Пловдив. Трябва да има ясна политическа заявка, че ще се дадат права на силите за сигурност да работят с цялата строгост на закона. По делото за радикален ислям какво се получи? Едните защитници са в ДОСТ, другите в Българския хелзингски комитет и разни отворени общества. 

- Защо не се решава проблемът с циганите? Продължават да не ходят на училище, да не си плащат тока, да се самонастаняват... Кой ги пази?

- Комбинация от фактори. В определени махали се продават гласове на избори и ги пазят политически. Масовото ненормално повишаване на гласове в една махала говори само и единствено за изборна търговия. Пази ги и фалшивата политическа коректност, както и безотговорността. Ето в Бяла. Оказва се, че там РПУ-то затваря в 17 ч. Значи в 17 ч. държавата си е отишла. Що за абсурд е това? Трябва да се направи така, че униформите да се уважават, никой даже да не помисля да напада полицай. Уволниха един полицай, защото залови човек да къса националното знаме.  И това далеч не е единственият случай, уви. 

- Вие като евродепутат можете ли да поставите въпроса пред Европарламента за нашия проблем с циганската престъпност?

- Това си е наш вътрешен проблем. Никой не може да ни го реши. Няма причина да прехвърляме топката от горе надолу.  Спешно с решаването му трябва да се заемат правителството, полицията и най-вече парламентът. 

- Но има и друг проблем. Разговаряла съм с европейски дипломати и политици. Всички ми повтарят едно и също нещо: "Вие малтретирате циганите". Те просто не са запозчнати с нашите реалности.

- Нашите политици не бива да обръщат внимание кой какво и къде говори. А да започнат да си вършат работата.