Уникален успех за българската атлетика постигна талантливата Александра Начева на световното първенство до 18 г в Найроби (Кения).

 

Българката спечели сребърен медал с личен рекорд от 13,54 м. в тройния скок.

 

В петия опит, който бе най-добър за нея тя стъпи на 20 см от летвата и така изпусна златото. Първа с 13,64 м е китайката Тан.

 

За България това е първи сребърен медал и общо пети от шампионатите на планетата за юноши и девойки до 18 г. Първенството в Кения пък е последното в историята за тази възраст. От Найроби Александра лети директно за Гросето (Ит), където ще участва на европейското до 20 г. Треньор на Начева е легендарния Стойко Цонов.

 

На 100 м с преп. Никол Андонова остана 12-а с личен рекорд от 13,79 сек.

 

"Браво на Александра Начева за спечеления от нея сребърен медал от световното първенство в Кения, коментира президентът на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов. - Тя го направи с чудесен резултат, което винаги съм искал от атлетите ни участващи на големи шампионати. Това което Алекс направи показва, че българската традиция за успехи в дисциплината се запазва. Поздравления и за останалите ни атлети в Кения, които също си направиха лични постижения. Резултатите от Найроби ми дават надежда за бъдещето на българската атлетика", допълни той.

 

Карамаринов и сръбския вицепремиер Расим Яич откриха пред пълните трибуни в Нови Пазар (Сърби) 76-ата балканиадата за мъже и жени. Организатор е Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) на която Карамаринов е президент и Сръбската атлетическа федерация.