Оранжев и жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури са обявени за 16 области на страната и столицата за днес. Предупреждението е в сила за областите: Ловешка, Габровска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянка, Благоевградска, София-област, София-град, Пернишка и Кюстендилска. В тези райони се очаква да има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Прогнозираните сумарни количества за денонощието са 35-60 л/кв.м. Ще има условия и за градушки.

За седем области на страната е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури. Предупреждението е в сила за областите: Монтанска, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска. В тези райони се очаква да има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Прогнозираните сумарни количества за денонощието са 15-35 л/кв.м. Ще има условия и за градушки.

Над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакват се градушки. Има условия за значителни количества. Над източните райони ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, там валежи не се очакват.

От север-североизток с умерен, в източните райони и временно силен вятър ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат между 17 и 22 градуса, на места в Югоизточна България до 27-28 градуса.