Случаят със Сребреница беше подготвен от западните служби и мюсюлманските власти в Сараево с цел сатанизиране на сърбите и сръбската борба в Босна и Херцеговина, разказа в интервю за News Front Сърбия проф. Митар Ковач, ръководител на Евразийския форум за сигурност.

«След анализа на документите е ясно намерението на Запада, преди всичко на администрацията на Килнтън, а също на Али Изетбегович, да се инсценира голямо, масово престъпление, което да послужи на Запада за оправдание за действията срещу сърбите в Република Сръбска Краина в Хърватия, а още и за окупацията на територията на Република Сръбска, западно от Баня-Лука».

Митар Ковач припомни за масовите убийства на сърби от силите на Насер Орич, командващ групировката войски на Армията на Република Босна и Херцеговина по време на Босненската война. Почти три и половина хиляди сърби пострадаха от ръцете им, цитира данни събеседникът.

«Ако не забравяме за сръбските жертви около Сребреница, на всеки аналитик ще му стане ясно, че е имало огромен потенциал за мъст на бошняшките сили», казва Митар Ковач.

«Сребреница беше база за терористичните групировки на Насер Орич, където се прехвърляше оръжие, в това число от западния военен контингент».

Сърбите бяха първи, които пострадаха от действията на ИДИЛ, макар в този момент тя формална да не съществуваше, каза Ковач, отговаряйки на въпроса за възможните паралели, които могат да се направят между събитията на Балканите през 1990-те години и настоящата борба срещу тероризма.

Той припомни за доброволците, за военната и материалната подкрепа, която са получили босненците именно от екстремистки ислямистки организации, особено от Близкия Изток.

«Най-страшните зверства в Босна и Херцеговина, в Сараево и не само, гоненията срещу сърбите, престъпленията към Република Сръбска от страна на армията на БиГ, се извършваха по методиката и сценария на ИДИЛ.

Така че когато започнаха да се появяват жертви с отрязани глави в Ирак и Сирия — това е нещо, което сърбите отдавна са го преживяли през 1990-те години.

Международната общност никога не е искала да види това.

А има страшни снимки с отрязани глави на сърби».