21-годишният Тодор Николов, който нападна незрящи туристи в Несебър, продължава да твърди пред съда, че поведението му е било провокирано от групата словашки туристи. Той твърди, че на няколко пъти е подал звукови сигнали с мерцедеса си към хората в неравностойно положение, дори опитал да ги заобиколи. Това обаче не помогнало и една от жените ударила прозореца му и го провокирала, съобщава "Флагман".
 
"Дадох им достатъчно време, за да се отдръпнат, но те не го направиха. Аз подскочих. Стреснах се. Не знам защо реагирах така, аз съм спокоен човек. Нямаше как да видя, че са слепи", заяви Тодор.

Бургаският окръжен съдия Даниел Марков обаче контрира младия несебърлия учудвайки се как не е забелязал множеството бели бастуни, които държат туристите. "И 10 пъти да им свириш, това са слепи хора, ами ако бяха глухи", каза съдия Марков. 

Въпреки че няколко пъти заяви, че е доста спокойна и уравновесена личност от прокуратурата посочиха, че направената експертиза на Тодор показва, че той лесно изпада в свръх емоционални състояния и при него прагът на въздържане бил много нисък. 

Самият Тодор разкри, че около 2 месеца преди случая няколко пъти е посещавал психиатър. Въпреки това той подчерта, че съжалява и не е искал умишлено да нарани туристите. 

Според прокуратурата решението на Несебърския районен съд за освобождаването му срещу 3 хил. лв. гаранция е неправомерно и незаконо съобразно. Според държавното обвинение младият мъж е демонстрирал дръзко и брутално незачитане на реда в България и погазване на нормите в обществото. 

Разследването по случая все още не било приключило и той може да попречи на разкриването на обективната истина.

Неговият адвокат Веселина Василева бе на коренно различно мнение. Тя подчерта, че подзащитният й не е обвинен в тежко умишлено престъпление. Досега той е оказал пълно съдействие на разследващите органи и сам се е предал в полицията. 

Тежкото му здравословно състояние е освидетелствано от медик в Сливен и ако е имал намерение да се укрие, той е можел спокойно да го направи, подчерта адвокат Василева. По нейните думи клиентът е страдал от много по-сериозни заболявания от глаукома.

Самият Тодор обяви, че болестта му можела да се появи във всеки един момент. Той бил на специална диета и пиел хапчета, за да контролира заболяването.

На влизане в Съдебната палата по никакъв начин не личеше младият и як несебърлия да има някакви здравословни проблеми. Заедно с него в Съдебната палата пристигнаха и близките му. 

Бургаският окръжен съд след минути ще определи дали Тодор ще се бърне в ареста или ще продължи да се радва на свободата си.