Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е обявила и приключила обществена поръчка за софтуер, който да може да извлича данни от различни мобилни устройства. Това става ясно вчера от съобщение на интернет-страницата на службата.

Източници от дирекцията категорично опровергаха появилите се информации, че е възможно масово подслушване на граждани, успокои БНР.

С помощта на програмата могат да бъдат свалени данните от над десет хиляди вида мобилни устройства. Сред тях различни модели телефони, таблети и музикални плеъри.

За софтуера са били платени близо 18 хиляди лева. 

По повод появилите си информации за възможно масово подслушване на граждани у нас, източници от службата обясниха, че става дума за анализ на данни от устройства, иззети като веществени доказателства.

Става дума най-често за мобилни телефони и други устройства на членове на организирани престъпни групи, които често се откриват при различни операции на антимафиотите.

ГДБОП отново поясниха, че няма да подслушва Skype и Facebook, а ще използва закупеният софтуер за експертизи.
 
Според първоначалната информация, която хвърли в смут много хора, ГДБОП са закупили софтуер за шпиониране на приложения и програми за комуникация, като Viber, Skype, WhatsApp, Facebook Messenger и други.