Селекционерът на България U19 Ангел Стойков направи своята оценка за представянето на европейското първенство в Грузия. В последния мач юношите завършиха 1:1 с Холандия. 

 

"Можеше и в трите мача да вземем точка, дори 3. Днес нямаше отсъждания, които да обърнат мача в другата посока. Показахме, че сме боеспособен отбор - мъже, добри футболисти, които, разбира се, имат още много работа. За мен си остава страхотен спомен работата с този отбор", започна Стойков.

 

"Явно си ни е проблем - всеки мач правим някакъв подарък. Чест им прави, че бързо реагираха, върнахме се, дори можеше да спечелим мача. Радвам се, че съм бил треньор на този отбор. Костваше ни много усилия и много разговори, за да вдигнем отбора след двете загуби. Защото беше много опасно да не се сринем тотално", призна селекционерът.  

 

"Не бих казал, че европейското беше много трудно, не се получиха резултатите, които искахме. Всички извлякохме много полза – видяхме елитните състезатели и елитния футбол на Европа", добави Стойков.    

 

"Не си позволявах досега да коментирам тези решения, които обърнаха мачовете, защото нямаше да има тежест. Днес след последния мач мога да кажа, че имаше чисти две дузпи за нас с Англия, защото първата е дузпа и червен картон. Отлично се вижда. Първенството можеше да тръгне по друг начин. Имахме най-голям брой чисти положения срещу Англия, отборът, който безапелационно спечели групата. Само може да се калим по този начин", категоричен бе наставникът на юношите.

 

"Ние не разполагаме с широк кръг от състезатели. Може би сме единственият тим, не съм сигурен само за Холандия, който спечели елитна квалификация на чужд терен. Бяхме максимално изцедени – с цената на наказания и контузении. Но все пак направихме максималното момчетата да изглеждат добре", каза още Стойков.

 

"Благодаря на всички, колективът е над всичко. Всеки вложи това, което може, за отбора. Спечелването на елитните клвалификации бе невероятен успех. Тези мачове от европейското са ценни за момчетата от набор′99, които остават в U19. Tази диманика в играта, съпротива, тези единоборства няма къде да ги изпитат в първенството до 19 години. Радвам се, че имам такива състезатели. Тук бяха 7. Имаме гръбнак за следващия национален отбор U19. Летвата се вдигна, има по-високи очаквания и цели. Това води до развитие на отбора", каза младият специалист.

 

"Статистически погледнато има някакъв успех. Ако бяха ни позволили, този отбор можеше да се представи по-добре. Да не забравяме, че и групата е изключително силна. Англичаните имат състезатели, които играят във Висша лига, във вторите отбори. При нас почти всички играят в мъжките отбори. Основният проблем на нашите състезатели е в главите. Манталитетът трябва да бъде пречупен от най-ранна възраст", допълни селекционерът. 

 

Георги Русев и Калоян Кръстев бяха доволни от спечелената точка срещу Холандия (1:1) в последния мач на европейското първенство в Грузия.

 

Двамата изразиха разочарованието от неуспешните първи две срещи с Англия и Германия, загубени с помощта и на няколко съдийски грешки.

 

"Този гол носи само точка, но и това не е малко. Головете за националния са най-специалните. Радостен съм", каза Георги Русев, който отбеляза първото попадение за България на европейско първенство до 19 години.

 

"Показахме добър футбол и в първите два мача. Не обичам да говоря за съдията, но имаше и съдийско влияние. Не се оправдавам. В третия мач се представихме най-добре. Днес дори можеше да решим мача в наша полза. Беше тежко след загубата от Германия, но трябваше да излезем и да защитим честта на България. Радвам се, че показахме характер, защото нищо не е изгубено до последия момент, днес го показахме срещу силен отбор като Холандия, намерихме сили да натиснем. Това бе много ценен опит – играхме с най-добрите отбори в Европа – Англия, Германия и Холандия" каза още Русев след срещата с "лалетата".

 

Той коментира и ситуацията, при която изравни резултата: "По принцип аз съм на отбита топка, но при положение че губим в резултата, реших да вляза в наказателното поле, да потърся топката. Видях, че центрирането е отдалеч, мислех, че ще е към центъра на вратата, атакувах топката, Петко Христов я отклони, тя падна на моите гърди, само я продължих, тя обърка вратаря и влезе."

 

"Надявам се някой ден отново да играя с тези момчета, при младежите или в мъжкия национален отбор", пожела си голмайсторът.

 

"Радостен съм за играта. Взехме първа точка, първи гол на този форум. Мисля, че се справихме много добре. Съдиите се подиграха с нас в първите два мача, но така са решили. Днес излязохме за победа. Радостни сме от спечелената точка. Трудно беше да се вдигнем, но треньорът вярваше в нас. За мен това е много ценен опит, благодаря на треньора за доверието", каза друг национал - Калоян Кръстев. Според него европейското първенство е било на по-високо ниво от мачовете в А група.

 

Кръстев разкри, че е получил поздравления за добрата си игра от селекционера на Англия  Кийт Даунинг: "Срещу защитата на Англия ми беше най-трудно, това е най-добрият отбор в групата, спечели и трите мача. Треньорът на Англия ми каза, че съм играл добре и след мача ме поздрави. Мотивиращо ми действа това, опитвам се всеки мач да давам всичко за отбора".

 

"Най-силният спомен от първенството ще е днешният мач. Доволни сме от представянето си. Това е добре за самочувствието ни, дадохме всичко от себе си и в трите мача", каза ще националът. Калоян е сигурен, че и следващият отбор на България в тази възраст, набор 99, ще има успехи, тъй като и там селекционер е Ангел Стойков.