Задържането на вода е често срещано заболяване най-често се лекува с лесни промени начина на живот, обяснява WebMD. Подпухналост, подуване, и подуване на корема са най-типичните симптоми на тялото, които притежават твърде много вода. Задържане на вода, не значи, че съм пил твърде много вода. 

Световната здравна организация препоръчва на възрастни мъже пият 3.7 литра вода на ден и възрастни жени пият 2.7 литра вода на ден, съобщава Livestrong.

Ако страдате от задържане на вода, вие сте по-вероятно да имате твърде много натрий в кръвта.  Задържане на вода може също да бъде причинено от различни медикаменти, хормонални промени, или сърдечни и бъбречни проблеми. Поради тези причини, пиенето на по-малко вода не е трайно решение на задържането на вода. 

В действителност, може да бъде опасно преминаването към дехидратация. Вместо това, опитайте тези домашни средства за лечение на задържане на вода . Ако симптомите продължават, отидете на лекар.

1. Повдигнете краката си. Специалистите препоръчват в легнало положение с крака, повдигнати над сърцето. Това помага да се движи кръвта по-лесно от краката и глезените. Не забравяйте, обаче да допълните това лечение с физически упражнения, за да се запази обмяната на веществата.

2.

 
Замяната на сол с билки. Основна причина за задържане на вода е солта. За лечение на задържане на вода и да се предотврати 
това, се препоръчва на жените подмяната на солта с вкусни, богати на хранителни вещества билки като риган, розмарин, мащерка и див лук.

3. Спрете сладкото. Диабетиците са с по-висок риск за задържане на вода. Това е така, защото задържането на вода е частично причинено от неспособността на инсулина да изчиства тялото от натрий. Жените, страдащи от задържане на вода, трябва да преустановят приемането на всички захари от начина си на хранене, докато самите те са на лечение за задържане на вода и да намалят приема на захар във всекидневните си диети.

4. Банани, фурми и спанак. Това е рецепта за вкусен калиев шейк. Добавете ягоди, ябълки, малини, или чушки за още по-голям удар калий. При жените калиевият дефицит е още една често срещана причина за задържане на вода. Калият е важен и за нейната роля за намаляване на кръвното налягане. 

5. Магданоз чай. Диуретиците са важни за промиване на излишната вода. Но вместо кафе, което може допълнително да ви обезводни,  избирайте  магданоз чай. Това вкусно домашно средство за защита трябва да се пие от 3 до 4 пъти на ден и може да се направи като просто се налива вряла вода над стръкове пресен магданоз. 

6. Сок от червена боровинка . Както магданоз чай, сокът от червена боровинка е естествен диуретик, който помага на промиване на излишната вода, казва Times на Индия. Бъдете внимателни, за да изберат 100% натурален сок от червена боровинка и ограничите приема или разреден с вода, като сок от червена боровинка може да бъде с високо съдържание на захар.

7. Чесън. Мощен вкус, чесънът е чудотворец срещу задържане на вода. Той очиства организма от токсините и облекчава задържането на вода. За най-добри резултати, се препоръчва яденето на една скилидка или две на празен стомах сутрин. Ако миризмата на пресен чесън е първото нещо, което на сутринта точно, ще ви се стори отвратително, опитайте да смесите суров чесън в здравословна калий богати шейк.

8. Ходете пеша, плувайте, карайте колело. Упражненията са абсолютна необходимост за лечение и предотвратяване на задържане на вода при жените. Това е така, защото потта прогонва от тялото не само излишната вода, но също и излишък от натрий и други токсини, докато движението поддържа течностите в движение. Направете упражненията част от ежедневието. Намерете дейност, която ви кара да се радвате, като градинарство, танци или фризби, и се придържайте към нея. Дори и само 30 минути ходене след вечеря може да усетите разликата.