Районен съд Асеновгад не се поколеба и остави зад решетките Петър Низамов - Перата, предаде репортер на  Glas.bg. Въпреки, че той и адвоката му се опиаха да убедят Темида, че операторът на БТВ е виновен за случилото се на протестта."Извършеното престъпление предвижда ефективно наказание. Има опасност да се укрие или извърши друго престъпление. Действително докаьателствата до момента оформят две версии. Първата е според показанията на Петър Джанаваров и Росен Цветков. Според тях той е извършил това, в което е обвинен." , бяха мотивите на съдия Шейтанов.

"Бях ударен. Не съм извършител, а жертва. Всички разпити са извършени без мое знание и мое присъствие. Около Двама свидетели се гради цялото дело. Задържан съм повече от 72 часа. Задържан съм на 3 юли в 2 часа през нощта. Незаконно съм държан повече от 12 часа вече. Свидетелят е заинтересован, а той ме удари първи. Няма и съдебно-медицинска експертиза. Аз имам оток и удар в носа, имам документ. Съдебното ми минало е чисто и няма как да се предположи, че мога да се укрия.Медиите са заинтересована страна. Аз водя дела срещу 10 медии за клевети. Тук съм, защото съдя медиите и пиша срещу властимащите. Дейността ми е дисидентска. Това е репресия. Телефонът ми струва 2000 лева.", заяви пред съда Петър Низамов.

Веднага след Перата показания даде свидетел на случката, който е местен гражданин и един от организаторите на протестите в Асеновград - Диян Вълков.

"С Петър се познавам от миналата година от протести. На този протест си казахме "Здравей". Бях на метър от него през цялото време. Петър снимаше с телефона, предаваше на живо. Операторът разбута всички, журналистът каза: Набивай върху Петър кадрите. После стана бутане и видях, че операторът удря Петър. Онзи му каза: Извинявай, помислих, че ме ритна. Петър ако го удари... сериозно е.", разказа Вълков.

Прокурорът повече от 10 минути пък съобщаваше пред съдията цялата биография и срещи със съд и полиция на Низамов през годините. Според него той е опасен и може да извърши други престъпления.

"Щом е реабилитиран, то той не е осъждан. Няма такова нещо в закона "осъждан-реабилитиран". С цялата тази автобиография му нарушихте правата. Вие съобщихте неща, които не следва да се съобщават в общественото пространство.", защити Низамов адвокат Стоянов.

"Не краде, не е наркоман, има порок - пуши. В момента завършва право в Бургас. Двамата свидетели са Джанаваров и колегата му от бТВ. Той дори не е пуснал жалба този Джанаваров. Петър има конфликт с тази телевизия от миналата година. Кой кого е ударил? Вижда се на клипчетата, че в лицето му има навряна камера. Този оператор търси сензация. Той е нахален оператор. Умишлено му събаря телефона. Операторът казва, че Петър го бил заплюл. Ама какъв е този оператор, който сам е причинил случката?", посочи още Стоянов.

Самият Низамов поиска да бъде освободен в последната си дума пред съда.

Един от мъжете подрепящи Перата шокира съда като напусна залата и се провикна: Аз съм възмутен от лъжите на прокурора и напускам залата