Адвокат и прокурор припомниха доста отчетливо как Любо Трайков е можел да избегне трагичния инцидент на бул. "Руски", при който трима загинаха,  и защо не може да се вмени вина на загиналия шофор Атанас. Това стана преди минути в зала на Апелативен съд Пловдив, където се разглежда обжалване на присъдата на 26-годишния мъж от Първенец, предаде репортер на Glas.bg. Припомняме, че Окръжен съд наложи 6 годишна присъда на Трайков, от които той ще излежи реално 4 заради пълно признаване на вината си, ако Апелативен съд не реши друго.

И при скорост 70 км/ч, Трайков е можел да реагира и да спре своевременно, изтъкна прокурорът. Участъкът, където е станал инцидентът, е имал добра видимост. Другият водач е предприел завой на ляво, като не е предполагал, че другата кола ще се озове толкова бързо на кръстовището. "Тук не можем да говорим за съпричастност на загиналия водач, както е изтъкнал първоинстанционния съд" натърти държавното обвинение.

"Наказанието следва да бъде увеличено, за да е адекватно на стореното от Трайков", допълни прокурорът.

"Как ще бъде вменена вина на загиналия водач, като той според експертизата се е движел със скорост от 19 км/ч", попита адвокатката на едно от почернените семейства.

Адвокат Марин Марковски, който защитава вдовицата на загиналия водач пък изтъкна, че колата на Трайков е била мощна и спортна. "Ударът е бил ужасяващ, в "Пежо"-то са нямали шанс - тежка, мощна летяща спортна кола срещу една обикновена кола. Скоростта е била висока. Той не е съобразил, че тя е била опасна - Пловдив не е мъртъв град по това време на денонощието - има хора, нормално е. Но да шофираш с такава скорост? Каква вина може да имаш, като завиваш с 19 км/ч, с колко да завие?

От своя страна адвокатите на Трайков посочиха, че младежът е бил съпричастен и че вината е и на двамата шофьори. И също, че Любо е оказал финансова помощ.

"С действията си и оказаното съдействие, Любомир е съпричастен към всичко. Аз напълно подкрепям решението на първоинстанционния съд, че вината е съпричинена от двамата шофьори", заяви един от адвокатите на Трайков - адвокат Василев.

"Напълно се изключват от ответната страна смекчаващите обстоятелства. Той е признал вината си, социално отговорен е - ние сме представили всички характеристики, които са отчетени от Окръжния съд. Веднага след инцидента, той е реагирал адекватно, като е позвънил на телефон 112. Освен това е оказал финансова помощ за погребенията.", отбеляза другият защитник Павел Михайлов.

Самият Трайков пък заяви: "Наистина съжалявам. Искам да върна всичко, но нямам възможност. Искам да мине всичко и да продължа с нормалната реализация на живота си. Искам по-леко наказание. Присъдата ми е кошмарна".

Решението на Апелативен съд се очаква в срок от 1 месец.