„Хората, които познават баща ми, могат да кажат какъв човек бе той. Целият Пловдив го почиташе. Един легендарен футболист, еднакво уважаван от черно-белите играчи и фенове и жълто-черните. Нещо, което в днешно време е изключително рядко“. Това каза пред „24 часа“ Аян Садъков, по- малкият син на Аян Садъков, който е треньор в детско- юношеската школа на „Локомотив“ – Пловдив.

Баща му издъхна днес около 14 ч. в интензивното отделение на университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Там е бил приет снощи в тежко състояние.

„От 3 г. страдаше от рядка и коварна болест. Опитваха се да го лекуват и у нас, и в Германия, но безуспешно. Отиде си човек, който даде много на пловдивските отбори „Локомотив“ и „Ботев“ и на националния тим. Бе всеотдаен и като треньор“, каза административният директор на черно-белите Атанас Узунов.

Аян Садъков, наричан от феновете Бате Айко, е боледувал от амиотрофична латерална склероза. Лечението е било изключително скъпо. По тази причина и общинският съвет под тепетата гласува миналата седмица да му бъдат отпуснати 1000 лева.

Още преди няколко месеца пък феновете на „Локомотив“ подеха инициатива за събиране на средства за големия футболист. Беше изработена фланелка с неговия образ, а приходите от продажбата й се предоставяха на семейството на Садъков.

В понеделник на „Лаута“ ще бъде организирано поклонение в памет на футболната легенда. Точният час все още не е известен. Пак в понеделник ще е и погребението на Аян Садъков.