Как да възпитаме постоянство в децата ни, как да ги мотивираме, как да ги поощряваме - това са въпроси, които непрекъснато изникват в съзнанието на всеки родител. Разбира се това е важно да се постига без водене на битки с детето. И тук в помощ на всеки родител, учител, треньор или ръководител идва системата за мотивация "Аз мога"!

Идеята е иновативна. Наречена е "Аз мога", защото това трябва да чуват и вярват нашите деца. Тя е ефективна, защото е създадена специално за деца, лесно приложима е и най-важното - проверена е от деца и родители в училища, от треньори в спортни школи, от учители в детски градини и езикови школи, както и от родители в домашна обстановка.

"Аз мога" възпитава постоянство у децата. Системата не изисква време за прилагането ѝ, а напротив - спестява усилия в обучението и мотивирането на децата по пътя към желаните резултати. Създадена е така, че онагледява прогреса на детето и го поощрува при постигане на целите.

В основата на мотивационната система "Аз мога” е заложен принципа на поощрението – детето периодично получава малки награди по време на целия период на обучение. Процесът е представен в игрова форма, така че едновременно да е занимателна за децата и в помощ на учителя или ръководителя. Комплектът съдържа книжката "Аз мога” и набор от стикери, в индивидуално пликче с етикет за името му. Книжката се дава на детето, а пликчето със стикери остава при учителя. Всяка страница от книжката се отнася за едно постижение (овладяно умение или изпълнено упражнение), а в случая с формалното обучение за един учебен предмет. Стикерите са мозайка от 4 части за всяко постижение. Събраните части образуват цяло изображение и дават 1 точка. 

Общо за групата/класа има табло с имената на всички деца. Върху него са закрепени наградите (магнитчета) за всички завършили курса. В края на курса на таблото се записва сумата от събраните точки от постиженията. Тя е равна на броя напълно събрани сткери за всеки от разделите. Книжката съдържа и страници за кореспонденция между учителя (ръководителя) и родителите (настойниците), наречени "Съобщения в чата“.

"Аз мога" са книжки: "За детската градина", "За училище" (1-3 клас), "За дома", "За плуване", "За футбол", "За бойни изкуства", "За английски език", "За дома" (по време на ваканциите).

 

интернет-страница: www.azmoga.org/

Страница във Фейсбук: Azmogada