Първата ракета на България Цветана Пиронкова се класира на осминафиналите на турнира в Ийстборн на трева, който е от категория "Премиер".


Тя победи Моника Никулеску от Румъния с 6:0, 6:4 след час игра в отложения от вчера двубоя. По-късно днес Пиронкова се изправя срещу друга румънка - №2 в схемата Симона Халеп.


В първата част "щастливата губеща" Цвети беше абсолютен властелин на корта. За 19 минути тя изигра най-добрия си сет за годината. Българката го спечели на нула, като позволи на 51-ата в света румънка да спечели само 4 от общо 28-те точки в частта. Плоските и дълбоки удари на Пиронкова принуждаваха Никулеску да бърка и да закъснява.


Румънката започна втория сет с пробив. В следващия гейм 29-годишната пловдивчанка имаше две поредни точки за рибрейк, но не успя. Неизбежното се случи за 3:3. Цвети поведе с 40:0 след отлична къса и реализира втората точка за пробив.

Пиронкова си осигури вече 68 точки за световната ранглиста, където е №151 сега. Тя ще играе привечер срещу борещата се за първото място в света Халеп. Румънката се наложи след обрат над квалификантката от Китай Ин-Ин Дуан с 3:6, 6:3, 6:2. Цвети и Симона са играли само веднъж. През 2015-а в Дубай тенисистката от Констанца печели в два сета.