Къщата на тежкия търговец Аргир Куюмджиоглу (построена 1847 година - б.р.), където се помещава Етнографският музей в Пловдив, ще бъде огласян от занаятчийската глъчка в продължение на седмица. Дворът на една от най-разкошните къщи в Стария град от днес е домакин на юбилейното 10-о издание на "Седмица на занаятите". Тя започна днес и ще продължи до 2 юли (неделя).

Тазгодишното издание обаче е малко по-различно, защото е част от цикъла "100 години Етнографски музей-Пловдив" и "150 години къща Куюмджиоглу".

Традиционно са представени всички занаяти: дърворезба, иконопис, ножарство, медникарство, бижутерство в много и най-различни варианти, метал и мъниста, грънчарство и писане на грънци, кошничарство. Има още и майстори на музикални инструменти, плъстене, стъклопис, плетиво и везба.

Сред тишината на китния, уютен двор, прохладната сянка на дърветата и тихия ромон на водата от мраморния шадраван, майсторите представят на посетителите труда на своите сръчни ръце. Най-голяма глъчка имаше около шатрата, където децата се превръщат по магичен начин в художници върху стъкло или чаши, видя репортер на Glas.bg, който се потопи макар и за кратко в свещенодействието на ръчните занаяти.

Чуждестранните и родни туристи, които посещават уникалния музей имат рядката привилегия да видят с очите си, пипнат с ръцете си и усетят със сетивата си магията сами да изработят нещо под вещия поглед на майстора. Така те получават всичко – и скъпия спомен от посетеното място и да закупят нещо, на чието сътворение са били свидетели или сами са изработили.

Желаещите да се потопят в духа на миналото могат да направят това всеки всеки ден от 9:00 до 19:00 часа в двора на Етнографски музей в Стария Пловдив.