Разследването срещу Веселин Марешки за рекет спрямо собственици на аптеки е започнало през декември 2014 година, след като прокуратурата е получила доказателства чрез специални разузнавателни средства. СРС-ата са били позволени по друго разследване срещу варненския бизнесмен - за изнудване и нанасяне на телесна повреда на общински съветник във Варна. Това каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"В рамките на експлоатирането на СРС-тата по онова дело прокуратурата узнава, че има форми на изнудване и по отношение на други лица. Въпрос на време и доказателства беше да установим, че тези лица са собственици на аптеки", каза Арнаудова. Данните, съдържащи се първоначално в  СРС-тата, се потвърдили от разпитите на над 20 свидетели.  


Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на трима депутати от партия "Воля" - Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, заради разследване за рекет.

"Имаме доказателства за това, че приближени на господин Марешки, включително и тогавашният изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата са осъществявали дейности на практика по поръчка на Марешки, за да се принудят собствениците на аптеки или да ги затворят, или половината поне от дружествените дялове да прехвърлят на фирми, контролирани от Марешки. През 2013 година са били отнети за първи път в историята на ИАЛ 13 лиценза на аптеки, а основните нарушения, за които са били отнемани, са санитарни и строителни изисквания, а на практика ИАЛ не притежава компетентност, за да санкционира собствениците на аптеки. Отправяни са и заплахи към собствениците на аптеки, че ако не зареждат от складовете на Марешки, ще бъдат отворени наказателни аптеки. Тези аптеки са работили на цени с 10 на сто по-ниски от доставните и това на практика е била формата - чрез нелоялна конкуренция да се принудят собствениците на аптеки да прекратят дейността си и да прехвърлят бизнеса си на Марешки", обясни Арнаудова.  

Делото срещу Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова няма скоро да приключи, коментира тя. Според оценката на прокуратурата предстоят много действия, сред които и да се разпитат повече от 80 души според предварителните разчети. В действителност се касае за една мащабна и на територията на цялата страна дейност. Трябва да установим всяко отделно изпълнително деяние, за да убедим съда в това, че лицата са извършили престъплението, каза още Арнаудова.
 

Според доказателствата на прокуратурата Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова са действали в съизвършителство. "Според прокурорите от Окръжна прокуратура Варна е имало известни доказателства за наличие на организирана престъпна група и затова делото първоначално е изпратено в специализираната прокуратура. Но достатъчно такива доказателства няма. Ако в рамките на разследването, ако се съберат доказателства за група, делото отново ще бъде изпратено на специализираната прокуратура", каза Арнаудова.

Наблюдаващите прокурори имат строен план за разследване, ако получат имунитетите на тримата депутатите.

Считаме, че има известни доказателства за форми на съучастие и от други лица, но трябва да се съберат доказателства, за да се повдигнат обвинения, обясни още Арнаудова.