В центъра на Неапол улица Via San Biagio dei Librai гъмжи от хора. Туристи купуват сувенири и дъвчат пица, без да обръщат внимание на смисъла в кодираните графити по лющещите се стени на улицата. Но в странична улица, на по-малко от стотина метра, цари тържествена тишина. В двор зад една от вратите е поставен висок метален шкаф с керамичен бюст на млад мъж, заобиколен от свежи бели рози. Ако не бяха хипстърската му брада и прическа, можеше да се приеме за отдавна починал светец, разказва The Economist.

Сградата около двора е редут на един от множеството воюващи кланове на най-старата и най-малко сплотена мафия в Италия – Камора. Младият мъж, на когото е посветен паметникът, е Емануеле Сибило, архетип на новата порода неаполитански гангстери. Той е убит през 2015 г. на 19 г. в съседна уличка, част от територията на конкурентна банда.

Рядко се е случвало в Неапол да не се водят войни. Но през последните месеци се наблюдава вълна от агресия. Само за 11 дни – от 25 май до 4 юни – осем души са застреляни в града и околността. Полицията изпрати подкрепления в района, макар че армията вече е разположена там.

Голяма част от агресията тези дни се дължи на кланове като водения от Емануеле Сибило и брат му. Някои от тези т.нар. „детски банди“ имат членове на по 12 години. На 24 май карабинерите в град арестуват обвинявания за „детски“ бос, който е само на 16 години. Син на хвърлен в затвор бос на Камора, момчето е обвинено в убийството на двама от подчинените си миналата година. По информация те са поискали по-голям дял от постъпленията от трафик на дрога, което носи жизнената сила на Камора.

Както ръководителят на италианската местна полиция Франко Габриели признава, детските банди са перверзен резултат на успешната полицейска дейност. Съдилищата са арестували толкова много мафиотски босове ветерани през последните години, че задачата да се удържи Неапол в хватката на Камора е паднала в ръцете на по-младите и по-безразсъдни членове. (Ако са под 14 години, те не могат да бъдат криминално отговорни за престъпленията си.)

Любимата им техника за утвърждаване на господство е т.нар. stesa: детската банда избухва в претъпкан площад, карайки мотопеди и стреляйки на поразия, обикновено във въздуха. Хората се хвърлят да търсят прикритие или лягат на земята от страх за живота си.

На площад в раойна Sanita е издигнат паметник на друг млад неаполитанец. 17-годишният Джени Чезарано е фатално застрелян при stesa на площада през 2015 г. След скорошна среща на подобни стрелящи банди полицията е наводнила района с патрули и пътни барикади. Но оттогава насам е имало още три подобни случая.

Кармела Манко, социален работник доброволец от 80-те години, си спомня с измъчена усмивка дните, когато Камората я е предупреждавала навреме, за да прибере децата от улиците: „Те ни се обаждаха. Някой глас ще каже „Внимавайте. Ще завали“.

Манко управлява L’Oasi, спортен и културен център в квартала San Giovanni a Teduccio на Неапол, предназначен за деца на членове на Камора и други, близки до този свят. „Имаме деца, които не могат да четат или пишат, но пеят Стравински“, казва тя. Целта е да предпази децата от улиците, за да не тръгнат към кражби, продажба на наркотици или други пътища към затвора или ранната смърт. Семействата невинаги помагат. В един момента бащата на едно от децата убил бащата на друго.

В този квартал засега няма детски банди. Но отец Гаетано Романо, енорийският свещеник, се чуди колко дълго ще продължи това. Водещият местен клан напоследък води битки с клана на Сибило и съюзниците му. „Страхувам се, че и тук ще има последици“, казва той.

Това, което засилва хватката на Камора върху младите е способността ѝ да предлага изключително изгодна работа в регион, където нивата на безработица сред 15 до 24-годишните е около 12%. Често оплакване е, че Камора осигурява работни места, които държавата не може. Но неаполитанският икономист Франческо Грило твърди, че италианските правителства инвестират сериозно в Неапол от години. Единственият ефект обаче е да се поддържа управляваща класа, която твърде често е съучастник на Камората.

Четете още новини в Investor.bg