“Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит. „BulgariaSat-1” е успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център „Кенеди” на НАСА във Флорида. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

„Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги… С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни”, посочва министър-председателят.

Разработката на космическия проект е на българската компания „Булсатком”, която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори”. ( Faktor.bg)

Поздравлението на Борисов е основателно, но с малко погрешен адрес на получателя на евентуална благодарност за честитката: по нищо не личи българската държава, която той оглавява ( за трети път) да има някакъв принос в успеха на една българска частна компания, “подпомогната от американски и други международни партньори”.

Ако беше честен ( към себе си и поверената му държава”), Борисов трябваше да напише, че се гордее да види как българската частна инициатива, въпреки всички пречки в родината, е успяла да изстреля от американска територия и с американска помощ български спътник. Което, за съжаление, не може да прикрие факта на българското изоставане в многобройни области от икономиката и свързаната с нея социална сфера, както се вижда от съответните класации в рамките на ЕС ( и не само).

Иначе- да, да ни е честит пробивът в космоса, който показва, че и най-задръстеното управление, което разчита за своето дълголетие на европейските донори, но не може да създаде привлекателна среда за значими чужди инвестиции, не може да попречи на техническия прогрес в днешния отворен свят.

Share on Facebook