Днес отбелязваме Еньовден - денят на билките. Празникът се нарича още Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Вярва се, че на този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на Еньовденското слънце, както и че събраните в ранно утро билки са най-лековити. 

Днес православната църква почита и рождението на Свети Йоан Кръстител.

Асеновград отбелязва празника Еньовден с уникалния местен обичай "Калиница" и първия по рода си Фестивал на сватбените оркестри. Над 500 момиченца, облечени като булки се очаква да се включат в традиционното литийно шествие. Те се събират в двора на храм "Свети Никола", където от 9 часа започва празничната литургия.

Тържествата продължават на централния площад с първия по рода Фестивал на сватбените оркестри, в който ще се надсвирват състави от Македония, Сърбия и различни градове на страната.

От 18 часа в градската библиотека "Паисий Хилендарски" се открива кулинарна изложба-конкурс за най-вкусна и красива сватбена пита и базар на сватбени атрибути. Празничната програма включва и ревю на нетрадиционни и авангардни сватбени костюми и дефилета на асеновградски модни къщи.

Тържествата продължават и утре, когато на централния площад професионално жури ще връчи наградите за най-добър оркестър, инструменталист и певец.