Глобата за неправилно изпреварване в Гърция е 700 евро, като тя е придружена и с отнемане на шофьорската книжка за 20 дни. Това е само едно от тежките наказания в южната ни съседка, които грозят стотиците хиляди българи, решили да изкарат летния си отпуск там.

У нас санкциите за най-разпространените нарушения не са сериозни, но по гръцкото законодателство може да се стигне и до затвор. Например в България неправилното изпреварване струва на шофьорите 20 лева, а ако при маневрата е създадена опасност за други участници в движението, сумата е от 50 до 150 лв., пише "Труд".

"Пътната полиция в Гърция налага високи по размер глоби и принудителни административни мерки за нарушение на Закона за движение по пътищата, поради това българските граждани следва много стриктно да спазват правилата за движение и предвидените ограничения" – това предупреждение е публикувано на сайта на българското Министерство на външните работи.

В интернет страницата на ведомството съседите са в графа "Без особени препоръки", което означава, че за пътуващите българи там няма рискове и не трябва да очакват големи изненади. Но такива има и те са точно в глобите. Така, докато у нас санкцията за превишена скорост в населено място е от 400 до 700 лева, а извън него – от 300 до 600 лв., то в Гърция минималното наказание е 700 евро.

Най-фрапираща е разликата при използването на антирадарите. Ако в България шофьор бъде заловен с устройство, което предупреждава за полицаи на пътя или смущава тяхната техника, глобата е 50 лева. У съседите минимумът е 2000 евро, или почти 4000 лева. Освен това там книжката се отнема за 30 дни, а номерата на автомобила се свалят за два месеца.

При минаване на червен сигнал на светофара в Гърция водачът се наказва със санкция от 700 евро, регистрационните табели се свалят, а срокът е същият като при антирадара – два месеца. Трябва да се знае, че когато полицаите в Гърция глобяват, те не взимат пари, а изпращат нарушителя в най-близкото учреждение. Ако той плати наказанието в рамките на 10 дни, сумата намалява наполовина.

Любителите на почивката в палатка сред природата също трябва да са много внимателни с местното законодателство. Ето предупреждението на Външно за този тип почивка:

"В Гърция свободното къмпингуване извън утвърдените и регистрирани за целта места е забранено от местното законодателство. На нарушителите, в зависимост от решението на местните власти, може да бъде наложено административно наказание – предупреждение, парична глоба в размер на 150 евро, или лишаване от свобода за срок до три месеца. МВнР призовава почиващите в Гърция български граждани да се придържат стриктно към разпоредбите на местното законодателство".

Относно документите за пътуване, тези, които това лято за пръв път ще посетят южната ни съседка, е необходимо да знаят, че трябва да имат валидна българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Един от тези документи е необходим, за да се мине границата.

„При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ. Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила”, посочват още от Министерството на външните работи.