"На тази могила Пловдив се формира като град. Селището там е с около 1000 години по-старо от това на Небет тепе. Двете известно време съществуват паралелно заедно". Така описва селищната могила в покрайнините на сегашния Пловдив Росица Миткова, завеждащ отдел "Праистория" на Археологическия музей в града. Всъщност, така започва историята на най-стария жив град в Европа. Започва преди 8000 години, за да приключи онзи ден. Изрината от багери и залята с бетон. Много бетон.

От началото на тази седмица пловдивската общественост е шокирана от варварството, с което бяха унищожени корените на града. Всичко започва някъде в началото на 90-те години, когато бившият Текстилен комбинат "Марица" е приватизиран. Плоската могила е в негов имот. След приватизацията имотът е парцелиран и започва разпродажбата му. Така изведнъж частни инвеститори се оказват собственици на най-старото селище в Европа.

"Нямам нищо против да се строи, но си има правила", казва още Миткова. И ни разяснява: ако се намери археологически обект, то собственикът трябва да уведоми музея. Спешните разкопки се финансират от инвеститора. Самите разкопки продължават няколко дни, рядко по 20 или повече. Явно това, че трябва да се дават пари, спира собствениците да действат по буквата на закона. И разчитат да им мине номера. През 2015 година на около 100 метра от унищожената част на могилата, Миткова ръководи спешни разкопки. Там собственикът е читав и уведомява по надлежния ред Археологическия музей.

В случая от тази седмица обаче, това не е направено. Нещо повече - работата там продължава и след подаването на сигналите от Миткова. Резултатът е напълно унищожена могила и бетон. Много бетон. С разрешението на Община Пловдив. Официално. Там, оказва се, някой чиновник не си е свършил работата и е издал това разрешение без да обърне внимание, че в обекта попада най-старата част на Пловдив - неговото начало отпреди 8000 години.

ИНТЕРВЮТО НА НАШИЯ РЕПОРТЕР ИВО АТАНАСОВ С РОСИЦА МИТКОВА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО! ДЕВЕТТЕ МИНУТИ СИ ЗАСЛУЖАВАТ, ЗАЩОТО ЩЕ НАУЧИТЕ УНИКАЛНИ НЕЩА ЗА ИСТОРИЯТА НА ПЛОВДИВ!