Разбира се, че сме на едно ниво с Естония и Австрия по отношение на подготовката на председателство на Съвета на ЕС, заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.
Днес триото България-Естония-Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца. По-важно е какво ще свършим по време на председателството, каза Борисов пред български журналисти в белгийската столица. Без да си поставяме бомбастични цели, може да се опитаме да предвижим доста от приоритети напред, каза още Борисов.

Особено по време на нашето председателство са едни от най-тежките за решаване проблеми – бюджетната финансова рамка, енергийния пазар, енергийния съюз, Брекзит плюс кофезионната политика, Балканите, коментира премиерът. Гражданите на Балканите са европейски граждани и ние трябва да им дадем перспектива, трябва да им дадем усещането, че не само са физически граждани, но имат перспектива за по-добър живот, каза още Борисов. Борисов съобщи, че заедно с федералния канцлер Ангела Меркел и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини са провели разговор.

Обсъдихме сигурността по граничните райони на България със страните извън ЕС както и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, добави той. Просто трябва да се прекъсне нелегалния приток на мигранти, каза Борисов и съобщи, че европейските лидери са го подкрепили, че България трябва да продължи доброто си сътрудничество в Турция по отношения на граничния контрол.