Нова опасна мода е завладяла Слънчев бряг, съобщава Канал 3. Малко след 21 часа основните алеи на курорта се пълнят с търговци на „весели балони”. Това са балони пълни с упойващ газ, рекламиран като “райски газ”, който се разпространява в курорта от няколко години. Продажбата им през този сезон обаче е в пъти повече, а търговците десетки.

"5 лева е цената на балона, но не мога да ви кажа за кого работя", казва продавачът Милен.

Дилърите на "райски газ" дори не знаят, кой е техният работодател. На тях е казано, че продават легална стока, но пък са без касови апарати.

"Ами законно е. В смисъл те го дишат и ги кара да се смеят и им харесва", коментира още продавачът.

Според непотвърдена информация основните лица зареждащи курорта с използвания от медицината като анестезия райски газ е монопол от двама души. Те имат своя дистрибуторска мрежа, която не подада под прицела на полицията и здравните инспектори. Защото въпреки че веществото е халюциген, то не е в списъка на рисковите наркотични вещества. Търговците са запасени с капсули, които собственикът на печелившата индустрия преди това е набавил. Субстанцията се съхранява в малки бутилки под налягане и оттам се вкарва в балоните.

„Ето тези капсули произведени в Австрия. И се слагат ету тук, тази е празна. Ето и се слага тук, то влиза, после го пълниш и става балона", обясняват още търговците.

След вдишване на райски газ ефектът трае от две до десетина минути, в зависимост от големината на самия балон. Обичайна гледка в нощен Слънчев бряг е масовата истерия и смях по улиците.

В медицината райският газ е инхалаторен анестетик, който се използва в общата анестезия. До момента обаче няма информация капсули с райски газ да са изнасяни от медицинските складове. В националната агенция по приходите също няма регистрирани търговци на балони с обогатени вещества. Инспекторите тепърва ще проверяват къде отиват доходите от стотиците продадени балони и дали печалбата се декларира.