ЗАЕДНО. Това е девизът на "Пловдив, Европейска столица на културата 2019". Хубав девиз. Но само толкоз. Каква е тази заедност, никой не знае. Дори и във фондацията "Пловдив 2019".

ЗАЕДНО предполага, че всички райони на града ще участват и живеят с културната програма през 2019 година. Предполага, защото никой нищо не е чул как район "Южен" да речем, ще се включи в тази програма. Никой нищо не е чул как читалищата и самодейните състави в тях ще вземат участие в тази програма. А читалищата са нещо, което няма никъде другаде по света. Само тук, в България! Тютюневият град, та Тютюневият град - всичко там е частно. Къде ще се прави културно събитие - на тротоара, на улицата (само те са общински там)? Как може да принудиш някой собственик да преустрои собствеността си и да я превърне в зала за изложби да речем и да ти я хариже да си правиш пърформансите и събитията там?

Усилията на тази фондация, фокусът ѝ в досегашните ѝ дейности, е насочен само към Капана и Тютюневият град. Какво се случва обаче в нея, никой не знае. Като отправиш питане, следват пререкания. От там само искат и имат претенции, в повечето случаи неоснователни. Като вчерашните. Да се позволяло на шефът ѝ да може да харчи до 50 хиляди лева без предварително одобрение от Управителния съвет. Не им разрешиха и скочиха. Общинските съветници не ги били разбирали, спъвали работата им. Нищо, че тези неразбиращите, вече ще стане две години, както са в този си състав, единодушно гласуват в залата на сесии всичко, каквото са поискали от фондацията (обикновено предложенията обаче са свързани с промяната на постове и нови назначения). Но когато нещо се поиска от тях, плашат с оставки.

Обясненията , че този проект е изключително сложен, неразбираем за хората и касае една елитарна затворена група, противоречи на основната концепция за масовост, достъпност и свързаност развита много добре в апликационната форма на проекта за културното обогатяване на местните публики и намирането на нови.

Кому е нужно антропогенното проучване на "Столипиново", което стана причина за освобождаването на Манол Пейков от Управителния съвет на фондацията? Вчера се похвалиха, че то било 300 страници и струвало около 5-6 хиляди лева, а не 30 000! Колко са живущите в "Стопилиново" и колко в останалата част на града? Защо няма такова проучване за кършиаклии или за хората от Кичук Париж, които имат интересен поглед върху нещата и сякаш напук вървят срещу всичко общоприето? С какво "Столипиново" е повече от "Смирненски" или "Тракия"?

В цялата каша ясно е само едно - всичко около това домакинство на Пловдив е зациклило и то здраво, яко. Пловдив ЗАЕДНО, ама друг път. На друго място и в друг живот може би. Заедно са си там, във фондацията, когато се събират в Стария град от дъжд на вятър на заседание, за да решат как да изхарчат едни пари. До този момент от тази фондация не са заедно с гражданите на Пловдив. А по всичко изглежда, че и няма да бъдат. За нея те нищо не разбират от култура. Пловдив ЗАЕДНО. Друг път.