© Plovdiv24.bg
Жители на най-голямото село в Пазарджишка област Мало Конаре искат ново кръгово движение на пътя Пазарджик - Пловдив при разклона за селото. Участъкът е оживен, а главното шосе предразполага към високи скорости, което води до чести пътни инциденти, мотивират се инициаторите.

В селото вече се събира подписка, съобщи кметът Димчо Караиванов. Тя ще бъде изпратена заедно с писма до Агенция "Пътна инфраструктура", която е собственик на първокласния път и би трябвало да финансира ремонтните дейности, и до Пътната полиция - за становище дали е целесъобразно.

На мястото стават много катстрофи, казва Караиванов. Кръстопътят в едната посока води към Мало Конаре, а в другата - към село Огняново. Освен че то също не е малко, там е най-голямата борса за плодове и зеленчуци. В земеделски район като Пазарджик трафикът на това кръстовище е натоварен от ранна есен е изключително натоварен.

Кметът смята, че не е невъзможно идеята да се осъществи. По подобен начин след ужасна катастрофа бе направено кръгово на разклона за Цалапица, припомня той. Оттогава там не е имало тежки инциденти, за разлика от кръстопътя с отклоненията за двете пазарджишки села, където колите продължават да профучават с безумни скорости.

Подписи се събират в почти всички магазини и кафенета в Мало Конаре. Досега никой от няколкото хиляди жители не е отказал да се включи. Подписал е дори собственик на автокъща на кръстопътя, който може да се окаже ощетен от проекта - много вероятно е подходът към обекта му да бъде затворен. Въпреки това е преценил, че обществената полза е над личната.

Вчера пък областният управител Стефан Мирев поиска на пътя Пазарджик - Пловдив да бъде монтирана камера за контрол на скоростта. Идеята среща подкрепата на директора на ОД МВР старши комисар Йордан Рогачев, началника на отдел "Охранителна полиция", комисар Иван Дончев, началника на сектор "Пътна полиция", главен инспектор Асен Гешев и директора на Областното пътно управление в Пазарджик инж. Мая Шимбова.

Всички експерти са единодушни, че до момента мобилните камери не дават очаквания резултат, още повече, че е ясно местоположението им от обозначителните табели.