Най-старата къща в архитектурния резерват "Стария Пловдив" -"Клианти" официално бе открита днес, предаде репортер на Glas.bg. Историческият обект вече може да бъде посещаван от пловдивчани и гости на града.

Истинската перла на Стария град е на възраст от 200 години, а ремонтът за връщането на пълния й блясък продължи 10 години и беше финансиран изцяло със средства от общинския бюджет. Къщата е възстановена според автентичния й вид.

"Много лесно е да започнеш нещо, но много по-трудно е да го завършиш. Всеки отдели от емоциите си, от себе си. Такъв мащабен ремонт на такова малко място не е правен в Пловдив! Имаше едни греди тук, никой не вярваше, че ще стане така хубаво. Ремонтът продължи над 10 години и струваше над 1 млн лева.Скоро започваме ремонта на Жълтото училище, има осигурени пари, завършваме скоро и Етнографския музей и Стария Пловдив ще стане още по-красив и обаятелен.Къща Клианти надминава мащабите на Пловдив. Това е неговата перла", гордо заяви кметът инж. Иван Тотев.

Входният билет ще е 10 лева, решиха вчера общинските съветници. Входът за ученици ще е 4 лева, а фамилният билет ще струва 20 лева. За групи също ще има преференциални цени.