Ако се интересувате от политика вече знаете - беше постигнат исторически пробив в отношенията между Македония и България. Борисов и Зоран Заев, двамата премиери ще подпишат договор за добросъседство.

Но в този договор има една епохална подробност. Той ще бъде подписан в деня на Илинденско-Преображенското въстание. Това досега не беше възможно.

Ако се интересувате от политика - една такава среща се подготвя с години.

В нея си личи следата на един човек, оставащ настрана от медийното внимание, но работещ за интересите на България от десетилетия. Това е доктор Милен Врабевски. И неговата фондация "Българска памет".

Накратко, неговите видими заслуги за този исторически пробив трябва да се отбележат, макар че това е недостатъчно.

Преди време същият Врабевски се срещна в Скопие със Зоран Заев и владиката Наум. По-късно направи тур из българските села в Албания и основа програма за учене на български език в българските села около Корча. Което притеснява някои хора в Македония.

Ето как реагираха определени македонски медии:

„Премиерът Зоран Заев на 16 юни в Скопие е имал среща с българския бизнесмен и филантроп д-р Милен Врабевски и с българския евродепутат д-р Андрей Ковачев, които са дошли на посещение в Скопие.

Срещата с македонския премиер се е случила преди насроченото посещение на Заев в България, където ще разговаря с премиера Бойко Борисов и други български представители в опит да намали напрежението, характерно за отношенията между двете страни през последните години.

Срещата в Скопие е била инициирана от д-р Милен Врабевски, председател на българската фондация "Българска памет" и е осъществена в присъствието на Струмишкия митрополит и член на Светия Синод на МПЦ - ОА епископ Наум.

Според портала татковина.инфо, който се самопредставя като създаден от истински македонски патриоти срещата е имала за цел: "да се докосне до проблемите от двете страни на границата, както и да има предложения за укрепване на добросъседските отношения между двете държави. Разговорът минал в приятна атмосфера, а темите отразявали конструктивни инициативи за успешното двустранно сътрудничество в рамките на евроинтеграцияата ".

Какво работи фондацията на Врабовски?

Преди двайсетина дни председателят на фондация "Българска памет" Врабевски бе на посещение в общините Билища и Корча в Албания, където е разговарял за сътрудничество на местните инициативи с неговата фондация. Зад тази формулировка се крие опит на българските активисти да повлияят на македонците в Албания да се покажат като българи.

Според официалните съобщения от фондацията Милен Врабевски заедно с председателя на фондация "Решения за бъдещето" - бившият президент Росен Плевнелиев и евродепутатът Андрей Ковачев работят активно за признаване на българското малцинство в Република Албания т.е. българи да представляват македонците в тази страна.

През последните няколко години българските власти и няколко неправителствени организации с финансова помощ и чрез предлагане на български паспорти, с които албанските граждани лесно пътуват и намират работа в ЕС, се опитват да докажат, че македонците в Албания са всъщност българи, за което многократно ни информираха представители на македонската общност в тази страна.

Като резултат от тези усилия  в Билища се е стигнало до среща с директора на училището, където се извършва обучение на македонски език и Врабевски свое съобщение говори за "класове за изучаване на българския език".

В обществото няма информация за срещата с гостите от България.

Въпреки публикуваната снимка от срещата от българските гости с премиера Заев и епископ Наум и че според българите срещата е станала в помещенията на македонското правителство - нито на уеб сайта на правителството, нито на партийната страница на СДСМ има информация за тази среща.

Как се е случило премиерът да проведе среща с тези отрицатели на македонското национално малцинство в Албания и отрицатели на съществуването на македонската нация отговор трябва да дадат премиерът, неговият кабинет или пресслужбата.

В същото време обществото очаква и официална информация за какво точно е разговаряно с хората, които в Брюксел лобират за изтриване на македонците от графата национални малцинства в Албания, България и Гърция.

Ковачев отрича и македонците в България

Евродепутатът Андрей Ковачев е известен пред македонската общественост след поредица антимакедонски заяви като създател на резолюцията, с която Европейският парламент призна българско малцинство в областите в Албания, където живеят българи.

Ковачев е член на партията ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов, с когото премиерът Заев трябва да се срещне в София.“

Дори и да се интересувате от политика, може да не сте чували още за доктор Милен Врабевски и неговата на ползу роду дейност. Но днес спокойно може да се каже, че той и фондацията му са на прав път - за това гаранция са именно такива реакции на македонски медии.

Наречете го сив кардинал, отречете дейността му или търсете някаква трета причина да не му признаете заслугите. Но едно трябва да признаете - вчера българският и македонският премиер се поклониха на един общ паметник  в София - този на цар Самуил.

Може да не си спомняте, но същият паметник е създаден с танталови мъки именно от Врабевски и фондацията му.

Паметникът беше подиграван и оплют от медии и евроатлантици - но днес вече е признат като спойка между две държави с един народ.

Просто политика не се прави само от политиците. Те влизат в кадър, за да признаят едни други, не така видими заслуги, на други хора. Хора като Врабевски, които са истински родолюбци.

По македонската преса ще ги познаете.

***

Послепис.

За онези, които не знаят какво прави Милен Врабевски и фондацията му за България и българското. Кратко резюме. Разказ как изглеждат няколко дни от живота на един човек, обичащ и работещ за родината си.

Факт 1. В Билища и Корча Врабевски финансира българските паралелки, българско сдружение и офиса му, и също - заявява на местната власт, че подкрепят българското малцинство там и искат то да е признато в новия им закон.

Факт 2. Охрид – финансирана е българската общност. Врабевски разказва: „ Беше затворено заведение само за нас с 60 българи – всички са били по затворите на Македония, или бивша Югославия.  И там ни чакаше 83-годишен дядо пред ресторанта, за да види българския президент в Охрид (предният път е посрещал нашите войски през 1941 г“. /бел.ред. Президентът Плевнелиев, който пътува по повод на общите инициативи, заедно с д-р Врабевски/.

Факт 3. Рибново и Кочан в Родопите: финансирани са училищата и талантливи деца от региона.

Факт 4. Скопие: петък, миналата седмица. Врабевски и екипът му правят подготовка за официалната визита от македонска страна в София.

Факт 5. (Който съдържа множество факти)

Врабевски финансира и лично участва в:

1. Сдружение „Азбукари“ с книгата им „Славната българска история“

2. 2 литературни конкурса - Варна (вече национален и с международно участие) и София.

3. Книгата  -50 места извън България, свързани с българската история. (Заедно с  момчетата от „Българска история“).

4. Финансирани и наградени отличните ученици от Цариброд

5. Постановката „Продавач на надежда“ в Сатиричния театър в Босилеград, с деца от Босилеград, на български език (играно и в Сърбия).

6. Трупата на Мариян Бачев за серия представления

7. Дарение за библиотеки в Якоруда и региона.