Апелативен съд - Пловдив потвърди наложена мярка от Окръжен съд и не пожали полицаите Петър Атанасов и Стефан Модев, оставяйки ги зад решетките, предаде репортер на Glas.bg. Определението на съда е окончателно.

Според адвокат Тошкова, подзащитният й Атанасов, е имал време преди да бъде задържан, да прикрие следите си. Тя поиска налагане на по-лека мярка, като например домашен арест. Зоя Тошкова влезе в разгорещен спор с апелативния прокурор и съдебния състав.

Защитникът на Стефан Модев - адвокат Званчева, посочи че събраните до момента доказателства не доказват, че Модев е автор на престъплението, а важен свидетел и досега не е разпитан. Въз основа на обърканите показания на свидетеля Борислав Борисов, прокуратурата вадила погрешни заключения.

Съдията пък й направи забележка да се придържа към материалите по делото и да не изпада в предположения.

Отново бяха изтъкнати професионалната визитка на Модев, както и имотното и материално му състояние. Той нямало и опасност да се укрие или повлияе на разследването, ако му бъде наложена по-лека мярка.

На всичко, казано от адвокат Званчева, апелативният прокурор репликира, че събраните доказателства и разпитаните свидетели са достатъчни, за да посочат ясно, че той е извършил това, в което е обвинен. Същото важало и за колегата му Атанасов.

И двамата обвиняеми поискаха от съда да им бъде наложена по-лека мярка, за да се грижат за семействата си.

 

Припомняме, че при съвместни действия на Окръжна прокуратура-Пловдив, следователи от Окръжна прокуратура-Пловдив, и служители от дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, са събрани доказателства за това, че на 27 май 2017 г. в гр. Пловдив, в района на бул. „Кукленско шосе“, двамата обвиняеми  чрез употреба на сила и заплашване – поставяне на белезници, нанасяне на удари, впоследствие връзване с т.нар. „свинска опашка“, са отнели от владението на Е.Х., български гражданин, микробус „Фолксваген“, натоварен със 75 мастербокса или 37 500 кутии цигари без акцизен бандерол, както и мобилен телефон. Двамата обвиняеми са полицейски служители, като Петър е служител от отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, а Стефан е служител в „Общинска полиция“, гр. Пловдив.

За престъплението, за което е предявено обвинението, по закон е предвидено наказание “лишаване от свобода” от 5 до 15 г. и възможност за конфискуване до една втора от имуществото.

 

Какво заяви след делото прокурора Димитър Ангелов вижте във видеото: