Ото Уормбайър, студентът от САЩ, освободен от Северна Корея в кома след повече от година задържане, е починал, предаде Франс прес, цитирана от "Фокус". За това съобщи семейството му. 22-годишният млад дъж е понесъл сериозни мозъчни травми, бе евакуиран по медицински причини в САЩ на 13 юни. Той е починал в понеделник в 14:20 местно време (20:20 българско време), обграден от семейството си в болница в град Синсинати в щата Охайо.

"Наше тъжно задължение е да съобщим, че синът ни, Ото Уормбайър, почина“, съобщи семейството му. „Ужасното мъчение, което синът ни получи в ръцете на Северна Корея премахна възможността за друг резултат“, добави то. Властите на Северна Корея съобщиха, че Уормбайър е попаднал в кома, скоро след като бе осъден през март миналата година за кражбата на пропаганден плакат от хотел в Северна Корея.

Говорейки минути след пристигането на новината за смъртта на Ото Уормбайър Тръмп осъди режима в Пхенян като брутален. „Лоши неща се случват, но поне той пристигна при родителите си“, заяви Тръмп по време на мероприятие в Белия дом.

Американският сенатор Джон МакКейн заяви в понеделник, че Ото Уормбайър е убит от режима на Ким Чен-ун, предаде The Hill. „Сега се достигна до измъчването на американци. Трима други наши цивилни в момента са затворени в Северна Корея. САЩ не могат и не трябва да толерират убиването на свои граждани от враждебни сили“, посочи МакКейн.

Уормбайър бе осъден на 15 години каторга в КНДР. „През последната година от живота си той живя в кошмара, в който севернокорейците са пленени вече 70 години: насилствен труд, масово гладуване, систематична жестокост, мъчения и убийства“, добави сенаторът.