Признавам си, че понякога не мога да устоя на изкушението да постъпя ( на пръв поглед) неправилно, правейки връзка между нечие име и посланието, което то излъчва.  Тази слабост ме подтикна днес да си помисля за какви шарани ни взима Карпов ( Шаранов, в превод от руски).

Бившият съветски световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, виден днешен руски шовинист и депутат от партията на Путин, един от най-богатите хора в Русия, наговори куп глупости и лъжи в студиото на БТВ тази сутрин в качеството на руски емисар, ухажван тук на най- високо ниво. Разговорял е вече с председателя на парламента. Похвали се, че му предстои среща с премиера ( опериран преди два дни – в болницата ли ще го приема по спешност или вече е докуцукал на работното си място?!), както и с главния прокурор.

Поканеният от Волен Сидеров руски пратеник потвърди и някои “стари новини”.

Никога преди от руски достоверен източник не е било потвърждавано това, което моя милост не веднъж е писал: че партия “Атака” беше “много близка” с партията на ултранационалиста ( и главен политически шут на републиката) Владимир Жириновски в Русия. Жириновски и компания бяха назначени за преки кукловоди на атакисткия проект тъкмо , за да не се свързва голямото началство в Кремъл с българското безобразие. Едновременно с това Карпов обяви, че опекунството на Жириновски е приключило преди три години. Очевидно сега “Атака” се навигира вече пряко от управляващите в Кремъл без прикрието на посредници.

Как иначе да си обясним факта, че Карпов е в България по покана на някакъв си Сидеров, обикаля страната ( и държи речи срещу “небивалата дори и по времето на студената война “русофобия”) с персонален екскурзовод на име Светлозар Лазаров ( бившия главен секретар на МВР, новата дясна ръка на управляващия днес върховен атакист), но бива посрещан като държавен глава? Щеше ли един от стотиците руски депутати да получи такова внимание в странатата на най-всоко държавно-политическо ниво, ако не го възприемаха сериозно като близък до Путин пратеник на Москва?

Трудно е да заподозреш в глупост един световен шампион по шахмат ( макар и бивш). Но ако много се постарае- не е невъзможно.

Дали от глупост или преднамерено, в рамките на все по-откритото афиширане на руската намеса в България, Капров практически потвърди, че Русия създава политически проекти в България. Помолен от водещия на предаването да потвърди дали това е вярно депутатът отвърна, че тези проекти са от полза на България. Водещият не пожела да узнае(м) дали това е лапсус или действително руският пратеник е тук да ни каже в очите истината за руската намеса като част от засилващата се тенденция към все по – откровеното й демонстриране напоследък. http://ivo.bg/2017/06/14/петита-колона-на-путин-изоставя-играт/

Притиснат по темата за провокацията на Путин с изказването за “македонските земи”, от които идвала кирилицата, Карпов се оплете в опити да обясни , че ставало дума за Византия, а всъщност братята са българи, но в крайна сметка кирилицата идвала от Балканския полуостров. На фона на тази доста жалка защита на незащитимата путинска провокация Карпов прокара ( без да бъде притискан този път) обобщаващата лъжа, че Русия никога не била нададала друга държава, освен Турция. Във всички останали войни другите нападали Русия, убедено заключи той, анонсирайки покрай това още една годишнина за празнуване: 300 години, откакто Петър Първи посетил Европа.

От него ли да започнем тогава? Хорошо…

Тъкмо Петър Първи , като достоен ученик в това отношение на Иван Грозни, поставил началото на руската имперска военна експанзия ( с геноцидното по своята всеобхватност и целенасоченост унищожаване на Волжка България и провъзгласяването си за “цар на българите”), воюва интензивно не само на юг към крепостта Азов и Кримския полуостров ( с цел превръщането на Черно море в “руско езеро”, както открито пледирал Петър), но и на Запад : най-вече с тогавашната суперсила на европейския Северозапад Швеция. И без да се спираме подборно на завоевателните походи на московците, превръщащи се постепенно в доминиращия елемент в рамките на обявената от Петър Велики империя, е достатъчно да погледнем картата на разширяването на тази империя върху една шеста от сушата на света, за да си изясним, че това няма как да се е случило в условията на вечна “самоотбрана” от “всички”.

Но да прескочим средновековния преглед на руската експанзия, върху която в наши днес е базирана евразийската Руска Федерация като единствената оцеляла до наши  дни през вековете класическа колониална империя, за да се върнем в съвремието. Например в съветската действителност. Само в периода на болшевизма до Втората световна война СССР осъществява няколко агресии- на два пъти срещу Полша ( през 1920-та и през 1939 г.); напада вероломно Финландия през зимата на 1939-та и анексира със сила балтийските републики ( без някакви глезотии от рода на референдуми и прочее смокинови листа).

Ако се вярва на Карпов и подобните му ( защото тази лъжа за изключително отбранителния характер на руските войни е устойчива част от фалшивите “новини” със стара дата на днешната руска пропаганда), излиза например, че не Русия напада България през 1916 г. в Добруджа ( и през 1944 окупира България без да е предизвикана с нищо ), а добруджанците са нахлули с многобройни български дивизии на руска територия. Излиза също, че през 1944-та България е обявила война на Русия ( както впрочем вярва самият Бойко Борисов http://ivo.bg/2016/07/12/рецидивистът-борисов-отново-обяви-во/).

Също така излиза, че украински войски са превзели, окупирали и откъснали от Русия нейна територия през март 2014 г., а след това украински сепаратисти са започнали (добре ) въоръжена гражданска война срещу териториалната цялост на Русия. Междувременно Грузия е атакувала Русия през август 2008 г.

Фактите са толкова очевидни и безспорни, че с тях може да спори само световен шампион по лъготене и пак няма да има шанс за реми. Всеки грамотен човек по света може да го матира. За съжаление от БТВ не пожелаха да извадят на сухо товаришч Шаранов и да го притеснят с някое друго възражение. Обобщавам в множествено число, защо в ухото на водещия говори екип от продуценти, които би трябвало да са забелязали лъжата. Или се правят на ударени, на зашеметени шарани, на които е позволено да подскачат по темата за азбуката- защото по нея има патриотичен консенсус ( и най-отявлените русофили не смеят да застанат по този въпрос на руска страна, както правят обикновено), но за съветските лъжи около агресивното минало на СССР и Русия, нямат разрешение да реагират?

Големият руски писател Булгаков нарича Шариков ( нещо като Шаров, Кучев) своя болшевишки герой от фантастичната сатира “Кучешко сърце” – художествена измислица с явен подтекст за изкуственото прераждане на едно куче в човек и за обратния процес на завръщането му към кучешкото му състояние. Животът понякога си прави шеги и без да са художествена измислица, като тази с Шаранов, който има поглед на престояла на тезгяха риба. “Заслугата” за което не е на приносителя на тази вест.

 

Share on Facebook