Днес Симеон Сакскобургготски празнува в София 80 годишнина. Чисто човешки: честито на юбиляра и да се радва на дълголетие, заедно с голямото си семейство.

Интересен (фото)репортаж публикува Klub Z от столичната катедрала , наречена на руския светец “Александър Невски” , която за кратко ( и напълно основателно) е била преименувана при дядо му Фердинанд на “ Св. св. Кирил и Методий” заради руската агресия срещу България през 1916 г., но под руски натиск после е била покръстена отново в руската вяра, според която на България на всяка цена й трябва храм, наречен на руски пълководец, борец срещу западните християни в съюз с ислямизираната монголска “Златна орда”.

Като казвам “интересен”, репортажът говори много с присъствието и отсътвието на личности от българския политически пейзаж.

Единствените двама български политици, които могат да се разпознаят на снимките в храма, са бившият вътрешен министър от тройната коалиция Румен Петков, уволнен за нерегламентирани контакти с представителите на подземния свят “братя Галеви” от премиера Станишев, както и бившият служебен министър през лятото на 2014 г. проф. Георги Близнашки.Ако между двамата има нещо общо, освен като бивши високопоставени кадри на БСП, това е русофилството им ( с което е изпъквал многоктарно и стоящият до лявото рамо на Сакскобургготски пловдивски митрополит Николай).

Сред децата и внуците на Симеон Кобургготски по кръвна линия, симпатични в това качество, отсъстват обаче неговите най-ярки отрочета в днешната българска политика. Ярко блести в този смисъл липсващият в картинката ( защо ли, след като са налични други политици, двама леви) бивш охранител на обещаващия да ни оправи за 800 дни Сакскобургготски. Няма го Бойко Борисов, който така успешно пое щафетата на управлението с името на Сакскскобургготски на уста ( дпускам да е участник в друг формат на тържеството, което щеше да е въпрос на някакъв протокол, ако не беше фактът с присъствието на други политици).

Озадачаващо е също, че не е поканен за снимка и бившият лидер на младежката организация на НДСВ Делян Пеевски. Неговата кариера, също като на Борисов, започна под крилото на “царя”.

Едва ли плебейският произход на Борисов и Пеевски са единствената причина за загадъчното им отсъствие от компанията на човека със синята кръв, който беше доведен от Мадрид, за да смачка “синята идея” под претекст, че така ще се възцари краят на двуполюсния модел. Ефектът от този мадридски трансфер на емоции, надежди, внушения и спекулации беше, че десният полюс, зает от НДСВ, изчезна ( заедно с партията-енодневка след това, за да отстъпи място на разчистеното пространство на популистите от ГЕРБ), но левият полюс остана да тържествува, което е видно и от снимките на днешното тържество в руския храм “Александър Невски”.

Share on Facebook