Малко след 19 ч. днес първата стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ) беше качена на сайта на президентство. От нея са премахнати само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ. Тя е в обем от над 100 страници.


На срещата при президента Росен Плевнелиев са присъствали 21 души, сред които настоящият премиер Бойко Борисов, бившият лидер на левицата Михаил Миков, тогава председател на Народното събрание, Сергей Станишев, Лютви Местан, както и Меглена Кунева и Радан Кънев. "Що се отнася до втората стенограма, предприел съм действия за декласифициране и ще преценя кога и дали изобщо да я оповестявам”, заяви президентът Румен Радев пред bTV. „Това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне истината за КТБ. Нищо подобно – няма там такава информация”, каза още той.


Аз имах много ясни мотиви, че ще публикувам тези стенограми, резервите ми и причината да има отказ, са ясни, аз съм ги споделил: няма как да ги публикувам в предизборния дебат или по време на съставянето на новия кабинет. Минаха изборите, минаха консултациите. Моето решение за първата стенограма е категорично ясна”, заяви Радев.


Тя ще бъде тест за зрелостта на нашето общество – дали заслужаваме прозрачност, допълни той. Президентът поясни, че е изпратил писма до всички 21 участници в срещата за КТБ, защото публикуването й е тест и за тях. „Нали не мислите, че веднага ще хвърля тези имена на улицата”, попита Радев риторично.
 

Ролята на Бойко Борисов

По това време Бойко Борисов е в опозиция, след като ГЕРБ е най-голямата партия в парламента, но не успя да формира правителство заради липсата на коалиционно мнозинство. Фокусът на изказванията на сегашния премиер е в посока, че ГЕРБ ще подкрепи стабилността на финансовата система, но не и правителството „Орешарски”, като му иска оставка. Той изрично пита дали има заръка да се теглят ударно държавни пари от различни банки, начело с КТБ, а тогавашният лидер на БСП Михаил Миков се оплаква, че и червените не знаят какво прави ДАНС. Лютви Местан, като председател на ДПС по това време, също настоява да се изясни имало ли е ударно теглене на държавни средства. Гуверньорът на БНБ Иван Искров казва, че има изтеглени пари, но „незначителна част” – в размер на милиони, неясно колко обаче, защото числото е заличено.В изкаванията си Борисов нарича ДАНС „смешници” и директно обвинява Росен Плевнелиев, че след като правителството на Орешарски мълчало 10 дни, сега държавният глава иска обединение. „Кажете кой прати ДАНС, кой прати прокурорите”, призовава лидерът на ГЕРБ, визирайки акцията в КТБ на прокуратурата от 13 юни. Борисов открито казва, че не вярва на ДАНС.

Банкова ваканция или не?

На практика вариантите са били два – пълно затваряне на банките или никакво затваряне на която и да е, но с мощна държавна подкрепа за всяка банка под натиск. И Плевнелиев, и Станишев казват, че по показатели банковата ни система е силно ликвидна, като председателят на БСП настоява, че не може да се говори за повторение на 1996-1997 година. Йордан Цонев обаче посочва, че макар финансовата ни система да има пари в брой два-три пъти над средното ниво в ЕС, при масово теглене това количество няма да стигне. Идеята е, че ако няма затваряне на банки, това ще внесе успокоение и всъщност няма да се проверява дали парите в наличност ще стигнат при паническо теглене или не.По думите на Плевнелиев се е очаквало молба за държавен заем още на 30 юни (понеделник) да подаде трета банка – след КТБ и Първа инвестиционна банка (ПИБ), а и че е възможно „още 2-3 банки” да сторят същото до края на понеделника. Припомняме, че на 30 юни ПИБ работеше нормално. А Иван Искров, тогавашният гуверньор на БНБ, изброява какво трябва да се направи в няколко точки: да се спре всякаква дестабилизираща информация да става публично достояние; да има наказания за слухове за банките като за криминални престъпления; публична подкрепа от всички за действията на БНБ; пълна държавна подкрепа с държавни средства за натиснати банки; незабавно уведомление на ЕК; мандат за правителството и БНБ да се преговаря за помощ от МВФ и ЕК.Бойко Борисов настоява задължително да има оставки моментално – или на цялото правителство, или смяна на министрите, като иска да се накажат виновените: „този, този и този”.Експертното мнениеСпоред Искров на 20 юни, 2014 година сутринта (петък), от КТБ са изтеглени над 350 млн. лева. Искров казва и, че заради ситуацията му се наложило да намери двама квестори – служител на БНБ и „една госпожа, която сме ползвали при последната случка през 2005 година с Международната банка за търговия и развитие”. От КТБ казали в края на деня, че имат само 20-25 млн. лева, а за 23 юни са били заявени 30 млн. лева само безкасови плащания.

Ето го и текста:

АДМИНИСТРАЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОНСУЛТАТИВНА СРЕЩА
ПРИ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РОСЕН
ПЛЕВНЕЛИЕВ С ЛИДЕРИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНО
ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ В 42-ТО
НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ЧАСТ ОТ МИНИСТРИТЕ ОТ
КАБИНЕТА "ОРЕШАРСКИ"
29.06.2014 г., "Дондуков" 2, зала 2
(14.00 ч.)
Стенограма
На срещата присъстват:
Росен Плевнелиев - президент на Р България
Михаил Миков - председател на Народното събрание
Пламен Орешарски - министър-председател
Бойко Борисов – ГЕРБ
Владислав Горанов - ГЕРБ
Сергей Станишев - Коалиция за България
Янаки Стоилов – Коалиция за България
Лютви Местан – ДПС
Йордан Цонев - ДПС
Евгени Узунов –
Николай Бареков – България без цензура
Красимир Каракачанов – България без цензура
Меглена Кунева – Реформаторски блок
Радан Кънев – Реформаторски блок
Поканени са да присъстват:
Иван Искров – управител на БНБ
Калин Христов – подуправител на БНБ
2
От Администрацията на Президента:
Екатерина Захариева – началник на кабинета на Президента
Росен Кожухаров – главен секретар на Президента
Румяна Коларова – секретар на Президента
Милен Любенов – секретар на Президента
Мария Иванова - прессекретар
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:
Добре дошли на всички!
На днешните консултации са поканени да вземат участие
председателят на УС Иван Искров и член на УС и подуправител
Калин Христов.
Г-н Председател, заповядайте, добре дошли, г-н Христов,
също добре дошъл, заповядайте!
Благодаря на всички участници в днешните консултации.
В петък бях информиран от председателя на Народното
събрание г-н Миков за преведените консултации в Народното
събрание, за което благодаря, както и за постигнатите резултати.
Аз съм удовлетворен, че в рамките на вече няколко формата, а
именно посочвам Консултативния съвет за национална сигурност,
който се проведе на 17 юни, както и консултациите в Народното
събрание, които бяха проведени на 27 юни, виждаме един
отговорен национален подход, постига се съгласие, има и
конкретика, което мисля, че в ситуацията, в която държавата се
намира днес, е много важно.
Искам да благодаря за сигнала, който вие изпращате за
постигане на съгласие и, разбира се, за решителност и отговорност
да се предприемат и следващи стъпки в интерес на държавата и в
интерес на плавния преход в един труден период, както ние
всички заедно го нарекохме, към повече стабилност в държавата“.
Разбира се, действах максимално бързо, защото вярвам, че